Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overzicht liquidaties en aanslagen

31 okt 05

De liquidatie van de John Mieremet is de zoveelste in een lange reeks. Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de belangrijkste moorden en aanslagen. Indien geen plaatsnaam wordt genoemd, heeft de aanslag in Amsterdam plaatsgevonden.

1991
- Juni: Klaas Bruinsma, een zware crimineel, wordt bij het Hilton Hotel geliquideerd. Hij stond bekend als leider van de "grootste en gewelddadigste maffia-achtige misdaadorganisatie in Nederland".

1992
- In een café in de Jordaan komt een Joegoslaaf om, nadat hij door het hoofd is geschoten. De moord zou verband houden met de liquidatie van Bruinsma.

1993
- Januari: In een café op de Spaarndammerdijk wordt voormalig tv-piraat Pietje Hendriks doodgeschoten. Na zijn loopbaan als (eerste) tv-piraat zou hij in de XTC-handel verzeild zijn geraakt.
- Mei: Op de ringweg rond Amsterdam schiet een onbekende de 34-jarige Belgische arts Danny Leclère in zijn auto dood. Leclère speelde een voorname rol in de eerste echt grote XTC-zaak in Nederland. Na een veroordeling tot zes jaar cel nam hij de benen tijdens een verlof. Zijn moordenaar is onvindbaar gebleven.

1995
- Juni: De Duitser G. Hoffman wordt bij een benzinestation in Amsterdam-Noord van het leven beroofd. Het slachtoffer zat in de drugshandel. De dader kreeg 25.000 gulden van Hoffman.

1996
- Maart: In een café aan de Haarlemmerstraat wordt de Belgische drugshandelaar en politie-informant Martin Swennen met een reeks pistoolschoten geliquideerd. De dader wordt gepakt.

1997
- Oktober: Bij een aanslag vallen een dode en een zwaargewonde, beide afkomstig uit Singapore. De schietpartij vond plaats nabij Centraal Station. De auto waarin ze zaten, werd doorzeefd.

1998
- Februari: Twee Turkse mannen komen om het leven in de Populierenstraat, nadat ze zijn neergeschoten.

1999
- Januari: Twee mannen van 23 en 28 jaar worden het slachtoffer van een schietpartij aan het C.P.M. Rommeplantsoen. Een derde man (28) raakt zwaargewond.
- Juli: Een 27-jarige vrouw komt in Osdorp om het leven als haar auto ontploft. Het gaat om een afrekening in het criminele circuit en het explosief was niet voor de vrouw bedoeld. Zij was de partner van een bekende Joegoslavische crimineel.
- December: Steve Brown, voormalig drugshandelaar, wordt voor de deur van zijn woning neergeschoten. Hij overleeft de aanslag. Brown voelde zich al langer bedreigd. Hij legde in 1991 een belastende verklaring af tegen de vermoedelijke moordenaar van Klaas Bruinsma.

2000
- September: Op de Haarlemmerdijk komt de 56-jarige topcrimineel Jan Femer om. Een schutter schiet hem van dichtbij vanaf een motor dood.
- Oktober: Op het Gelderlandplein overleeft de 40-jarige topcrimineel Sam Klepper temidden van winkelend publiek een schietpartij niet. Tussen de twee moorden op Klepper en Femer bestaat waarschijnlijk een verband, meldde de politie.
- November: In een Japans restaurant schiet een man drie mensen dood. Het gaat om twee Joegoslaven en een vrouw. De dader stapte het restaurant binnen, liep naar de tafel van de slachtoffers en schoot ze, zonder iets te zeggen, dood. Een pure afrekening, aldus de politie.

2001
- September: Een 48-jarige man van Marokkaanse nationaliteit wordt in de buurt van het hotel Holiday Inn neergeschoten.

2002
- Maart: In de Bloedstraat wordt de 52-jarige Egyptische drugshandelaar Magdi Barsoum doodgeschoten. Hij werkte vanaf de jaren tachtig samen met Klaas Bruinsma en deed zaken met Sam Klepper.
- December: Op de Willem van Weldammelaan in Amsterdam-Buitenveldert treffen kogels Gijs van Dam jr. in zijn auto. Hij overleeft de aanslag, maar raakt wel invalide. Zijn vader is al jaren een bekende in de Amsterdamse onderwereld. Hij zou onder meer met Sam Klepper zaken hebben gedaan.

2003
- Januari: Voor een spoorwegovergang in Diemen schiet een onbekend gebleven man George Plieger dood, terwijl deze in zijn auto zit. Het slachtoffer zou een een ondergeschikte positie in het criminele milieu hebben. Een 11-jarige scholiere wordt geraakt door een afgedwaalde kogel en raakt lichtgewond.
- Januari: Heineken-ontvoerder Cor van Hout wordt op klaarlichte dag in de Dorpsstraat in Amstelveen geliquideerd. Zijn metgezel Robert ter H. overleed later ook aan de verwondingen van de schietpartij.
- Mei: In de PC Hooftstraat vindt een afrekening plaats waarbij een 57-jarige man uit Servie-Montenegro omkomt. De man was een bekende van de politie.
- Augustus: Voor zijn zaak aan de Middenweg wordt de 59-jarige onroerendgoedhandelaar B.L. doodgeschoten. L. was eigenaar van café-restaurant Frankendael en had het als projectontwikkelaar wel eens aan de stok met justitie.
- Oktober: De 39-jarige crimineel Jules Jie en een 20-jarige Thaise vrouw komen om het leven nadat zij in hun auto op de Keizer Karelweg in Amstelveen in koelen bloede zijn neergeschoten.
- December: Op de Dam liquideert een 37-jarige Nederlander op klaarlichte dag de 33-jarige Bulgaarse drugshandelaar Constantin Dimitrov. Een 23-jarig Bulgaars fotomodel dat hem vergezelde, raakt gewond.

2004
- Maart: Voormalig rechercheur Martin Hoogland, moordenaar van topcrimineel Klaas Bruinsma en drugshandelaar Anton Hijzelendoorn, wordt vlak nadat hij vrijkomt uit de gevangenis op zijn fiets in Hoorn doodgeschoten.
- Mei: Vastgoedmagnaat Willem Endstra (51) wordt vlak bij zijn kantoor, Convoy Vastgoed bv, aan de Apollolaan doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie verdacht hem van het witwassen van crimineel geld. Endstra heeft dit altijd ontkend.
- Mei: Gijs van Dam jr. wordt voor de ingang van zijn woning in Zandvoort neergeschoten. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het slachtoffer was de zoon van de veroordeelde hasjhandelaar Gijs van Dam sr.
- Juli: De Egyptenaar Mounir Barsoum wordt op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan doodgeschoten in zijn auto door twee jongens op een scooter. Zijn 12-jarige dochter die naast hem zat, raakt zwaargewond. Mounir is de broer van de in 2002 geliquideerde Magdi Barsoum.

2005
- Oktober: oud-advocaat Evert Hingst wordt geliquideerd. Hij werd verdacht van het witwassen van crimineel geld, deelname aan een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens.
- November: topcrimineel John Mieremet wordt in Thailand vermoord. Mieremet wordt al sinds jaar en dag beschouwd als 'topcrimineel' en vaste 'zakenpartner' van Sam Klepper, die in oktober 2000 werd geliquideerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief