Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijn doodt drie kolonisten

24 okt 03

Een Palestijn heeft vanochtend in de joodse nederzetting Netzarim in de Gazastrook drie kolonisten gedood en twee anderen verwond. Een van de twee gewonden is er ernstig aan toe. De schutter werd door het leger gedood.

De aanslag werd opgeëist door zowel Hamas als de Islamitische Jihad. De twee extremistische organisaties zouden hebben samengewerkt.

Eerder in de nacht had het Israëlische leger een Palestijn gedood die een konvooi zou hebben beschoten. Bij die aanslag raakten twee soldaten gewond. Door het geweld van de afgelopen weken is het vredesproces vastgelopen.

Nederzettingen
Ondertussen heeft Israël de bouw van meer dan 320 nieuwe huizen aanbesteed op de Westelijke Jordaanoever. De woningen zullen worden gebouwd in twee joodse nederzettingen, één in het noorden van de Westoever, en één dichtbij Jeruzalem.

Volgens een vredesgroep heeft Israël alleen al dit jaar toestemming gegeven voor de bouw van ruim 1600 huizen in de Palestijnse gebieden. De zogeheten Routekaart voor de Vrede verbiedt de uitbreiding van joodse nederzettingen.

De Israëlische regering behoudt zich echter het recht voor om huizen te bouwen voor "de natuurlijke groei" van de naar schatting 150 nederzettingen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief