Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sociaal en Cultureel Planbureau: positie allochtonen verbetert

24 okt 03

De maatschappelijke positie van allochtonen in Nederland verbetert langzaam maar zeker. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in de rapportage Minderheden 2003. Steeds meer allochtonen halen een diploma en hebben een baan. Ook voelen steeds meer allochtonen zich Nederlander.

Het onderzoek van het SCP richt zich met name op de vier grootste groepen etnische minderheden in Nederland: Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers.

In de periode 1994 tot 2002 hebben steeds meer van hen een baan. Met name Marokkaanse mannen doen het op dit terrein steeds beter. Was in 1994 36 procent van hen aan het werk, in 2002 was dat 59 procent.

Ook blijkt dat de werkloosheid onder de gehele groep Turken en Marokkanen in 2003 minder opliep dan onder de autochtonen. Daar staat tegenover dat de werkloosheid onder jonge allochtonen snel stijgt.

Op school doen allochtonen het steeds beter. Alleen de Antillianen blijven achter. Hoewel de meesten voor een mbo-opleiding kiezen, stijgt met name het aantal Turken en Marokkanen op hogescholen en universiteiten.

Tevreden
Een grote meerderheid van de allochtonen (70 tot 80 procent) is tevreden in Nederland, voelt zich steeds meer Nederlander en gaat steeds meer als Nederlander denken.

Bijna tweederde van hen zegt nooit of bijna nooit persoonlijk te zijn gediscrimineerd. Toch denken de meesten dat de eigen bevolkingsgroep wordt gediscrimineerd.

Wel stelt 48 procent dat dat er teveel allochtonen zijn en dat een woonwijk er op achteruit gaat als er meer allochtonen komen wonen. Onder de autochtonen is 65 procent deze mening toegedaan. Beide groepen vinden dat het niet gemakkelijker moet worden om asiel te krijgen.

Minister Verdonk
Het SCP overhandigde de rapportage vandaag aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Zij is minder positief over de positie van allochtonen in Nederland.

Ze vindt "de afstand op maatschappelijk, sociaal en cultureel gebied nog steeds veel te groot". Volgens haar moet "het roer om". Ze heeft daarom haar voorstel voor het Integratiebeleid Nieuwe Stijl bij de Kamer ingediend.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief