Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irak-donorconferentie Madrid groot succes

25 okt 03

De internationale donorconferentie voor de wederopbouw van Irak is een succes gebleken. Naast de 20 miljard dollar die de VS bijdragen, hebben de overige landen naar verluidt zeker 13 miljard dollar bij elkaar geschraapt. Hoewel dit meer is dan van te voren werd gedacht, denken het IMF en de wereldbank meer geld nodig te hebben voor de opbouw van het land.

Van de totale 33 miljard aan donaties bestaat 25 miljard uit giften en 8 miljard uit leningen. De grootste geldschieter naast de VS is Japan. Dat land trekt bovenop de eerder beloofde 1,5 miljard dollar nog eens 3,5 miljard aan leningen uit. Saoedi-Arabië heeft beloofd met 1 miljard over de brug te komen.

Daarnaast denkt Riyad aan een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden. Dat is "een stap in de goede richting", aldus een lid van de Iraakse regeringsraad. Eerder vandaag wilde Riyad niet verder gaan dan een lening van 500 miljoen. Koeweit draagt 1,5 miljard bij en de Europese Unie 2,3 miljard, waarvan 13 miljoen van Nederland.

Ook relatief arme landen trekken de beurs. Zo doneert Slowakije 290.000 dollar en beloven Bulgarije en Egypte technische ondersteuning bij de herbouw van gebouwen en infrastructuur.

Volgens berekeningen van de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds is tot 2007 56 miljard dollar nodig voor de wederopbouw van het zwaar gehavende Irak.

Desondanks is de Amerikaanse minister Powell van Buitenlandse Zaken redelijk tevreden. Volgens hem is de conferentie de grootste inzamelingsactie uit de geschiedenis. "We zullen niet het hele bedrag bij elkaar krijgen, maar het is een belangrijke stap in de goede richting."

In totaal namen 75 landen deel aan de tweedaagse conferentie in Madrid. Nederland heeft 13 miljoen euro bijgedragen. Aanvankelijk wilde ons land de beurs gesloten houden, omdat er al Nederlandse militairen in Irak zijn gelegerd. Maar staatssecretaris Wijn, die in Madrid aanwezig is, ging toch overstag.

Nederlandse bedrijven zijn teleurgesteld dat het kabinet daar niet de voorwaarde aan heeft verbonden dat Nederlandse bedrijven in ruil orders moeten krijgen. Het bedrijfsleven gaat nu op eigen gelegenheid proberen om orders binnen te krijgen voor de wederopbouw van Irak.

Rusland, Frankrijk en Duitsland, die fel tegen de Amerikaanse aanval op Irak waren, waren wel in Madrid aanwezig, maar doneerden geen geld. Wel wil Duitsland op "een constructieve manier" meewerken aan een oplossing voor de schulden van Irak. Ook Frankrijk overweegt een deel van de schulden kwijt te schelden.

Die worden door het IMF op ongeveer 120 miljard dollar geschat, voornamelijk aan Europese landen en buurlanden in het Midden-Oosten. Na de conferentie in Madrid komt daar nog zeker 8 miljard aan schulden bij. Dat kan oplopen tot 18 miljard, als het Amerikaanse Congres tegen de zin van het Witte Huis besluit om de helft van de gift van 20 miljard om te zetten in een lening.

(Bron: Nosnieuws.nl)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief