Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Familie Arbib wil af van parket Amsterdam

28 okt 03

De familie van Driss Arbib wil niet dat het Amsterdamse parket een beslissing neemt over het al dan niet vervolgen van de agent die hun zoon doodschoot. De advocaten van de familie hebben het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam bij herhaling een brief hierover gestuurd en hun eis ook bij het college van procureurs-generaal neergelegd.

De 33-jarige Marokkaan Driss Arbib werd op 6 augustus door een agent doodgeschoten in een eethuis op het Mercatorplein in Amsterdam-West. Arbib zou de agent met een mes hebben bedreigd. Zijn dood leidde tot grote commotie binnen de Marokkaanse gemeenschap.

De rijksrecherche deed onderzoek naar het optreden van de politie. Dit onderzoek is inmiddels afgerond. Het OM moet nu beslissen of zij de agent wil vervolgen. De zaak wordt ook voorgelegd aan de onafhankelijke commissie van de Haarlemse hoofdofficier van justitie H. Wooldrik, aldus een woordvoerder van het OM.

Voor de familie van Arbib is dit onvoldoende garantie dat de zaak objectief wordt beoordeeld. Advocaat M. Kaouass zegt dat het OM iedere schijn van belangenverstrengeling moet tegengaan. De hoofdofficier in Amsterdam overlegt regelmatig met de hoofdcommissaris van politie in Amsterdam, volgens de advocaten en familie Arbib kan daarom van een onafhankelijk oordeel nauwelijks meer sprake zijn.

De advocaten stuurden op 22 september een brief aan de officier van justitie die over de zaak gaat en hoofdofficier L. de Wit. Ondanks een herinnering die ze stuurden, hebben de advocaten noch de familie iets van het OM vernomen. Daarom is de eis om de zaak aan een ander parket voor te leggen enkele dagen geleden ook bij het college van procureurs-generaal neergelegd, zegt Kaouass.

Een woordvoerder van het OM in Amsterdam zei in een reactie dat het OM juist donderdag een brief naar de advocaat van de familie heeft gestuurd. Wat daarin staat, wilde hij niet zeggen. Het OM in Amsterdam verwacht over enkele weken met de vervolgingsbeslissing naar buiten te komen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief