Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Agent niet vervolgd voor schietpartij

28 okt 03

De agent die op 6 augustus de 33-jarige Driss Arbib doodschoot op het Mercatorplein in Amsterdam, wordt niet vervolgd. Volgens hoofdofficier De Wit van het openbaar ministerie (OM) ging het om een "specifiek noodweerschot".

De Marokkaan Arbib werd in een eethuis op het Mercatorplein in Amsterdam-West doodgeschoten. De 33-jarige Arbib zou de agent met een mes hebben bedreigd. Er was sprake van een "acuut levensbedreigende situatie", aldus het OM.

Volgens hoofdofficier De Wit heeft het onderzoek naar de toedracht duidelijk gemaakt dat de agent geen tijd had om zich met een ander geweldsmiddel te verdedigen. De agent riep Arbib toe dat hij het mes moest laten vallen. Toen de man dat niet deed, loste de agent het dodelijke schot.

De dood van Arbib leidde tot grote commotie binnen de Marokkaanse gemeenschap. Na zijn dood verenigden een aantal migrantenorganisaties zich in het Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie.

Tien dagen na de dood van Arbib was er een demonstratie tegen zinloos politiegeweld en discriminatie. De demonstratie verliep rustig, maar in een gespannen sfeer. Aan het begin van de betoging cirkelde een vliegtuigje boven het plein met de tekst 'De politie had gelijk'. Dit leidde tot woedende reacties onder de demonstranten.

Nadat een nichtje van Arbib en een autochtone buurtbewoner op het podium hadden gesproken werd het rustiger. Na afloop van de demonstratie braken er enkele ongeregeldheden uit. De ME kwam in actie en verrichtte zes arrestaties.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief