Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe aanslagen in Irak

28 okt 03

Bij nieuwe aanslagen in Irak zijn zeker zes doden en drie gewonden gevallen. Een zelfmoordaanslag op een politiebureau in Fallujah eiste zes levens. In de zuidelijke stad Basra raakten een soldaat van de Amerikaanse bezettingsmacht en twee burgers gewond toen een bom langs de weg afging.

De dader in Fallujah blies zijn auto op ongeveer honderd meter voor het politiebureau op. De wagen explodeerde voor een jongensschool, waardoor er zich onder de slachtoffers ook kinderen bevinden.

Fallujah ligt vijftig kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad en geldt als één van de verzetshaarden tegen de Amerikaanse aanwezigheid in het land. Het ligt in de zogenaamde soennitische driehoek, waar zich veel aanhangers van de verdreven Iraakse leider Saddam Hoessein zouden bevinden.

Eerder vanochtend werd ook in Bagdad een explosie gehoord. Onduidelijk is waar de explosie plaatsvond en of er slachtoffers zijn gevallen. Bij de noordelijke stad Mosul raakten vier Amerikaanse soldaten gewond bij een hinderlaag.

De aanslag in Fallujah komt na één van de bloedigste dagen in Irak sinds president Bush op 1 mei de grote gevechtshandelingen voorbij verklaarde. Bij vijf aanslagen, onder meer op het hoofdkwartier van het Internationale Rode Kruis in Bagdad vielen zeker 35 doden, onder wie één Amerikaanse militair.

Het is nog altijd onduidelijk wie er achter de aanslagen van de laatste weken zit. Wel lijkt de strategie zich op personen en (internationale) instanties te richten die samenwerken met de Amerikanen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief