Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arafat wil Qurei behouden als premier

28 okt 03

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft Achmed Qurei gevraagd aan te blijven als premier en volgende week een nieuw kabinet te vormen. Volgens de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Shaath, heeft Qurei het verzoek aanvaard.

Qurei leidt sinds 4 oktober een noodkabinet, dat in het leven was geroepen na botsingen tussen Arafat en Qurei. "Qurei zal het nieuwe kabinet presenteren als het mandaat van het huidige kabinet volgende week afloopt", zo zei Shaath.

Volgens een Palestijnse functionaris heeft Qurei wel een voorwaarde gesteld aan de verlenging van zijn premierschap. Hij zou eerst het geschil met Arafat over de controle van de veiligheidsdiensten willen oplossen. De president wil de macht hierover niet opgeven.

Arafat en zijn Fatah-beweging willen dat het noodkabinet, met daarin veel getrouwen van Arafat, de basis zal vormen voor de nieuwe regering. "Het Fatah-bestuur heeft de mogelijkheden voor een nieuw kabinet bekeken en Arafat wil dat Qurei de formatie ervan op zich neemt", aldus Shaath. "Arafat en het bestuur zijn unaniem in hun steun aan Qurei."

Qurei liet gisteren al weten dat hij eventueel bereid zou zijn als premier aan te blijven. "Het is belangrijk om een stabiele regering te hebben. Ik hoop dat alle partijen die hetzelfde willen, daaraan zullen meewerken", zei hij toen.

Qurei is de opvolger van Mahmoud Abbas, de allereerste Palestijnse premier. Abbas diende op 6 september, hij was toen bijna honderd dagen in functie, zijn ontslag in.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief