Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachten aanslag op vrije voeten

28 okt 03

De vier mannen die vast zaten op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag, worden woensdag op vrije voeten gesteld. Ze werden vorige week, samen met nog een man, opgepakt na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Justitie zegt nu dat er onvoldoende bewijs was om de vier nog langer vast te houden. De vijfde verdachte werd eerder al vrijgelaten wegens onvoldoende verdenking.

Het openbaar ministerie verklaart zelfs dat er tot nu toe niet is gebleken dat een aanslag zou zijn voorkomen. Justitie zegt wel dat de mannen verdacht blijven. De verdenkingen bestaan uit "voorbereiding van een ontploffing'', "deelneming aan een criminele organisatie'' en "het vervalsen van documenten". De verdachten zouden uit een "radicaal moslimnetwerk'' afkomstig zijn.

Justitie kon bij de arrestatie van de vijf niet zeggen of het doel van de terreurgroep in Nederland lag. Ook was niet bekend wanneer de aanslag precies had moeten plaatsvinden.

Twee van de verdachten zijn afkomstig uit Amsterdam. De anderen werden opgepakt in Amersfoort, Schiedam en Den Haag. Bij huiszoekingen nam de politie onder meer computers, diskettes, videobanden en cassettes in beslag. Verder werden een vals paspoort en een vals rijbewijs aangetroffen.

Advocaat Viktor Koppe, advocaat van één van de mannen, reageerde daags na de arrestatie geïrriteerd op het rumoer waarmee het Openbaar Ministerie het oppakken van de vijf moslims had gemeld. Hij zei geen enkele aanwijzing te zien dat ze "verschrikkelijke dingen" zouden hebben voorbereid, zo zei hij in het Radio 1 Journaal. "Het lijkt net of Nederland op het nippertje is ontsnapt aan allerlei verschrikkelijke dingen, terwijl ik dat op geen enkele wijze afleid uit het dossier", aldus Koppe.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief