Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS verdenken Iraakse generaal van aanslagen

30 okt 03

Een voormalige Iraakse generaal, Ezzat Ibrahim al-Duri, zou achter een aantal recente anti-Amerikaanse aanslagen in Irak zitten. Dit heeft een anonieme functionaris van het Pentagon (Amerikaanse ministerie van Defensie) woensdag gezegd.

Al-Duri zou aanslagen coördineren die worden gepleegd door buitenlanders alsmede door aanhangers van het verdreven regime van president Saddam Hoessein. Al-Duri was in dat regime vice-voorzitter van de regerende Commandoraad van de Revolutie. Hij gold als de nummer twee van Irak, na Saddam Hoessein, en is de hoogste Iraakse functionaris, op Saddam na, die nog niet in Amerikaanse handen is gevallen. Op de lijst van meest gezochte medewerkers van het voormalige regime staat de generaal op de zesde plaats (Klaverheer).

De theorie over de betrokkenheid van al-Duri komt naar verluidt van verhoren van gevangenen in Irak die in of rond Mosul werden opgepakt. Onder hen is een voormalige secretaris van al-Duri en zijn voorts leden van een kleine, Iraakse, terroristische strijdgroep, Ansar al-Islam.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst bevindt al-Duri zich in het gebied ten noorden van Bagdad. Ook Saddam zit ergens verborgen, maar niet op dezelfde plek, aldus de VS.

De Amerikanen die Irak ondanks afkeuring door de VN in maart en april hebben veroverd, stellen voortdurend dat het gewelddadige verzet het werk is van ex-aanhangers van Saddam Hoessein of niet-Iraakse fundamentalistische strijders. De meeste aanslagen komen voor in de zogenoemde 'soennitische driehoek' ten noorden van Bagdad. Het aantal aanslagen dat dagelijks plaatsvindt, ligt nu boven de dertig. Dat is hoger dan het de afgelopen maanden is geweest. Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Defensie ligt het aantal slachtoffers dat dagelijks onder Amerikaanse militairen valt, ook beduidend hoger dan in maart en april, toen de vijandelijkheden nog niet officieel waren beëindigd.

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief