Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oproep tot Dag van Verzet in Bagdad

1 nov 03

In Bagdad is bij het begin van een driedaagse anti-Amerikaanse staking in pamfletten opgeroepen om vandaag tot Dag van Verzet tegen de Amerikaanse bezetting te maken. Gisteren kwamen bij een gewelddadig treffen tussen een Iraakse menigte en Amerikaanse soldaten twee Irakezen om het leven. CNN meldt zelfs een dodental van veertien.

De opstand vond plaats in een voorstad van Bagdad. Het Amerikaanse leger zag zich genoodzaakt gevechtshelikopters en tanks in te zetten in een poging de woedende menigte de baas te kunnen. Bij de operatie vielen negentien gewonden, onder wie twee Amerikanen. De situatie escaleerde toen granaten naar een politiebureau werden gegooid.

Pro-Amerikaans
Ook elders in Irak kwam het tot ongeregeldheden. Bij een bomaanslag in Mosul in het noorden van Irak zijn zeker twee Amerikaanse militairen gedood en twee anderen gewond geraakt. De bom was verstopt langs een weg in Mosul en ontplofte toen de vier Amerikanen met hun auto's voorbij kwamen.

Het Amerikaanse bestuur in Irak is vandaag extra op zijn hoede voor aanslagen. Er gaan geruchten dat guerrillagroepen juist vandaag willen toeslaan. Het is precies een half jaar geleden dat president Bush bekendmaakte dat de grote gevechten in Irak voorbij waren. Sinds die verklaring zijn zeker 118 Amerikaanse militairen gedood.

Escalatie
Het anti-Amerikaans is de afgelopen tijd geëscaleerd, maar Washington heeft geen idee of het om een gecoördineerde actie gaat of dat er sprake is van onafhankelijk van elkaar operende verzetsgroepen.

Amerikaanse vertegenwoordigers wijzen de ene keer trouwe aanhangers van Saddam aan als de 'bron van het kwaad' en de andere keer binnen- en buitenlandse islamitische extremisten. Ook is wel eens geopperd dat vrijgelaten criminelen achter de aanslagen op Amerikaanse militairen zouden zitten.

Saddam Hoessein
Minister Powell van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat er geen aanwijzingen zijn dat Saddam Hoessein erachter zou zitten. Hij reageerde op een bericht in de New York Times van gisteren. Daarin werden hoge overheidsfunctionarissen aangehaald, volgens wie Saddam Hoessein wel achter de golf van aanslagen zit. Hij zou die coördineren vanuit zijn geboorteplaats Tikrit.

Volgens Powell is daar echter geen enkele bewijs voor en is Saddam alleen maar bezig met zich verborgen te houden. Overigens houden Amerikaanse militairen Tikrit sinds gistermiddag helemaal omsingeld. Ze zeggen te willen controleren wie het dorp in en uit gaan.

(Bron: NOS-nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief