Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Snel ontmoeting tussen Sharon en Qurei'

3 nov 03

De Israëlische premier Sharon heeft hoogstwaarschijnlijk binnen enkele dagen een ontmoeting met zijn Palestijnse collega Ahmed Qurei. Dat hebben Israëlische regeringsfunctionarissen maandag gemeld. Een functionaris zei dat er al voorbereidend overleg is gevoerd. Hij zei dat het doorgaan van het overleg tussen de premiers onder meer afhangt van het succes dat Qurei boekt bij pogingen een nieuwe regering te vormen.

Qurei zei zondag dat hij bereid is zijn Israëlische ambtgenoot te ontmoeten. De Palestijnse premier liet vorige week weten dat hij op zijn post zou blijven na afloop van het mandaat begin november van zijn noodkabinet.

Vorige week was er al een ontmoeting tussen de Palestijnse minister van Financiën Salam Fayyad en de Israëlische minister van Defensie Shaul Mofaz. Beide bewindslieden wilden echter niet nader ingaan op het overleg.

Israël verbrak het contact met de Palestijnen na een zelfmoordaanslag in augustus. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat de relatie ontdooit aan de vooravond van de presentatie van Qurei's nieuwe regulier kabinet.

Een extra stimulans voor hervatting van de contacten kwam in het weekeinde. Toen maakte de gewelddadige Palestijnse beweging Hamas bekend dat de organisatie overweegt aanvallen op Israëlische burgers te staken.

De politiek leider van Hamas, Abdul Aziz al-Rantissi, hintte dat het verzet mogelijk beperkt wordt tot militaire doelen. Een formeel bestand ziet hij echter voorlopig niet zitten. Hamas wil het plan voorleggen aan Qurei.

Bron: (ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief