Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikaanse Senaat akkoord met miljarden voor Irak

4 nov 03

De Amerikaanse Senaat is maandag akkoord gegaan met een bedrag van 87,5 miljard dollar (75 miljard euro) voor de financiering van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak en Afghanistan. Driekwart gaat naar militaire operaties in Irak. Ruim 18,6 miljard dollar is bedoeld voor wederopbouw van dat land. Het hele bedrag is een schenking.

Het is Amerika's duurste en meest ambitieuze hulppakket sinds het Marshall-plan dat na de Tweede Wereldoorlog Europa moest helpen bij de wederopbouw. Vorige week stemde al het Huis van Afgevaardigden in grote meerderheid voor het voorstel van het Witte Huis. Eerder was er nog sprake van dat de parlementsleden een deel van het hulpgeld voor Irak wilden omzetten in een lening. Uiteindelijk zagen zij daar echter van af. Een overwinning voor president Bush die vond dat een lening het land te zwaar zou belasten.

In eigen land neemt de kritiek op de president toe, maar Bush blijft vastberaden om zijn 'vitale' missie in Irak tot een goed einde te brengen. Hij zei dat maandag in de Amerikaanse stad Birmingham, vóór het fiat van de Senaat. "De vijanden in Irak geloven dat Amerika zich zal terugtrekken. Daarom vermoorden ze onschuldige burgers, hulpverleners en coalitietroepen. Amerika zal nooit op de vlucht slaan'', zei Bush. Hij noemde de missie in Irak van vitaal belang.

De gewelddadigheden in Irak blijven doorgaan. Slechts enkele uren na Bush' toespraak werd het hoofdkwartier van het door de Verenigde Staten geleide interim-bestuur in de Iraakse hoofdstad Bagdad met mortiergranaten bestookt, zonder schade of slachtoffers. Zeker twee doden vielen later bij een aanslag op een hotel in Karbala, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Bagdad. Een auto ontplofte in de buurt van het hotel dat vooral onderdak biedt aan Iraanse pelgrims.

Ten noorden van de stad Tikrit is maandag een Amerikaanse militair omgekomen door een aanval met een zelfgemaakte bom. Het slachtoffer is de 138e Amerikaanse militair die is gedood, sinds president Bush op 1 mei de grote gevechtshandelingen in Irak ten einde verklaarde. Maar ook steeds meer Irakezen die voor het nieuwe bestuur werken, worden slachtoffer van aanvallen. In Najaf werd een Iraakse rechter vermoord die een onderzoek leidde naar voormalige functionarissen van de verdreven regering van Saddam Hoessein. Dat maakte de openbaar aanklager maandag bekend.

Alle buitenlandse medewerkers van de Verenigde Naties hebben Bagdad inmiddels verlaten. Volgens VN-secretaris-generaal Annan zijn de laatste twintig internationale medewerkers van de volkerenorganisatie in de loop van maandag uit de hoofdstad vertrokken.

De eerste Nederlandse militairen in de zuiden van Irak worden deze week afgelost. Woensdag stappen 150 militairen in Eindhoven op het vliegtuig om hun collega's in al-Muthanna te vervangen. Daar zitten sinds augustus 1100 Nederlandse militairen.

(Bronnen: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief