Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Mismanagement bij verpleeghuis Oud-Beijerland'

4 nov 03

Bij verpleeghuis De Egmontshof in Oud-Beijerland moet er sprake zijn van mismanagement. Dat zei staatssecretaris Ross van Volksgezondheid nadat dinsdag bekend werd dat de directie van het verpleeghuis bewoners één dag per week in pyjama laat zitten. Er zou geen geld zijn voor de verzorging van de verpleeghuisbewoners.

Het gaat om bewoners die zichzelf niet kunnen aankleden. En patiënten die normaal drie dagen per week in bed doorbrengen, moeten één dag per week extra onder de dekens blijven. De directie was ook van plan bewoners nog maar één keer in de drie weken te douchen. Na protesten is dit besluit teruggedraaid.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is inmiddels een onderzoek begonnen naar het verpleeghuis. Een familielid van een van de bijna tweehonderd bewoners had geklaagd over de leefomstandigheden van de verpleeghuisbewoners. Volgens de directie is er door de bezuinigingen te weinig personeel voorhanden om de patiënten te helpen.

De directie zegt bewoners alsnog één keer per drie weken onder de douche te laten gaan als de diaconieën in de Hoeksche Waard niet bijspringen. "Anders moet het volgend jaar alsnog", vertelt directeur P. den Uil van De Egmontshof. Hij zegt niet anders te kunnen vanwege een opgelegde efficiencykorting van de overheid. Behalve op zorgpersoneel is ook op de facilitaire dienst bezuinigd. Per afdeling zijn vier van de zes toiletten gesloten.

Den Uil zegt de klachten van de familie van bewoners te kunnen begrijpen. "Maatschappelijk gezien is er geen sprake van goede zorg. Op een budget van negen miljoen euro hebben we zeker anderhalve ton meer nodig. Deze maatregelen hebben we ook pas genomen toen het echt niet anders meer kon." Volgens de directeur is de situatie bij andere verpleeghuizen ook nijpend.

Staatssecretaris Ross noemt de maatregelen van de directie onbegrijpelijk. "Kennelijk heeft de leiding van het verpleeghuis haar zaakjes niet op orde. Hoe kan het anders dat andere
verpleeghuizen de bewoners wel kunnen verzorgen?" Volgens Ross blijkt uit onderzoeken dat het grote verschillen zijn tussen verpleeghuizen als het gaat om de zorg die ze aan bewoners bieden.

Brancheorganisatie Arcares waarschuwde zondag al dat de basiszorg in de verpleeghuizen door de bezuinigingen in gevaar komt. Het kabinet wil 262 miljoen euro korten op de verzorgings- en verpleeghuizen. Volgens directeur M. Rompa van Arcares daalt daardoor het aantal minuten persoonlijke zorg per cliënt en staan duizenden banen op de tocht. Elk verpleeghuis mag zelf bepalen welke maatregelen worden genomen. Rompa zegt de voorbeelden van De Egmontshof nog niet eerder te hebben gehoord.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief