Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoger beroep 'Lucy' wordt monsterproces

4 nov 03

Het hoger beroep in de zaak tegen de 42-jarige Haagse verpleegkundige Lucia de B. belooft een waar monsterproces te worden. Het gerechtshof in Den Haag is onder meer van plan een hele trits getuigen en deskundigen in de openbaarheid te horen, waardoor de behandeling van de zaak enkele maanden in beslag neemt. De eerste dag van het hoger beroep is eind januari. Dat bleek dinsdag tijdens een regiezitting bij het gerechtshof.

De rechtbank veroordeelde Lucia De B. eerder dit jaar tot levenslange gevangenisstraf wegens drie moorden en vijf pogingen daartoe. Zij zou deze misdrijven hebben gepleegd tussen 1997 en 2001, toen ze in verscheidene Haagse ziekenhuizen werkte. De B. ging in hoger beroep omdat ze zegt dat ze onschuldig is. "Ik heb het echt niet gedaan'', herhaalde de verdachte dinsdag.

Het rechtscollege wil de getuigen en deskundigen tijdens openbare zittingen horen, zodat alledrie de magistraten in de gelegenheid zijn deze mensen te ondervragen. Normaal vinden zulke verhoren plaats bij een rechter-commissaris, achter gesloten deuren. Op de openbare manier hoopt het hof volledig te kunnen zijn bij het achterhalen van de waarheid over Lucia.

Onder de getuigen en deskundigen zijn psychologen en artsen en andere medewerkers van de Haagse ziekenhuizen waar Lucia werkte. Sommige verschijnen omdat de advocaten van De B. daarom hebben gevraagd, andere komen in opdracht van het OM of het hof zelf. Mogelijk moeten ook de directeuren van drie ziekenhuizen op de zitting komen.

Behalve De B. ging ook het Openbaar Ministerie in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Lucia kreeg al de maximale straf, maar het OM vindt dat ze voor meer zaken de gevangenis in
moet. Volgens het OM heeft de Haagse niet drie, maar dertien ziekenhuispatiënten omgebracht. Ze zou dat hebben gedaan door hen grote hoeveelheden medicijnen toe te dienen. De slachtoffers zijn volgens justitie baby's, kleine kinderen en bejaarden. Bijna allemaal hadden ze een slechte levensverwachting.

De aanklagers willen van één zaak een reconstructie. De B. zou moeten voordoen hoe ze bij een ziek kind dat op haar schoot hing twee medische handelingen tegelijk deed. Het OM wil er achter komen of dat kan zoals Lucia het heeft verteld. Het hof moet nog bepalen of een dergelijke reconstructie er inderdaad komt. De verdachte gaf zelf al aan dat ze dat niet wil in een van de hospitaals waar ze werkte. De voorzitter van het hof vroeg zich af of dat dan met een pop moet of met een echt kind. Het hof bepaalt dinsdag aan het eind van de middag het schema van de rechtszaak.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief