Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Meerderheid Kamer voor schip naar Liberia

5 nov 03

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het sturen van een marineschip naar Liberia. Alleen coalitiepartij VVD ging tegen de verwachtingen in niet akkoord.
Alle andere partijen schaarden zich achter het regeringsvoorstel. De Rotterdam, die dienst zal doen als transport- en hospitaalschip, vaart woensdagochtend om 11 uur al uit richting het West-Afrikaanse land met 270 militairen aan boord. De missie duurt drie maanden.

Het leek er even op dat de ministers de Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken), Kamp (Defensie) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) de VVD nog konden overtuigen, maar uiteindelijk gingen de liberalen dus toch niet akkoord.

Het VVD-kamerlid Wilders maakt zich vooral zorgen over de "bijzonder magere betrokkenheid" van grote westerse landen bij de Unmil-missie in Liberia. Daarbij kunnen de Nederlandse militairen niets doen als in het door oorlog verscheurde land "de pleuris uitbreekt", stelde Wilders tijdens het debat over de missie. Hij vreest dat er dan een slecht beeld over de Nederlandse krijgsmacht ontstaat.

Tijdens het debat haalde minister De Hoop Scheffer uit naar de Nederlandse VN-generaal Cammaert. Die had gezegd dat Nederland "moreel verplicht" was om mee te doen met de VN-operatie in Liberia, nog voordat het kabinet had besloten over de Nederlandse bijdrage. "Ik heb me daaraan gestoord", aldus De Hoop Scheffer. Cammaert is door het ministerie van Defensie op zijn uitspraak aangesproken.

Minister Kamp meldde de Kamer dat de Verenigde Naties Nederland aanvankelijk over een veel grotere bijdrage voor Unmil hadden gepolst. De VN vroeg in eerste instantie om commando's, Apache-gevechtshelikopters, een schip, militairen voor inlichtingenwerving en logistieke steun bij de ontplooiing van de VN-macht. Tot een formeel verzoek is het volgens Kamp niet gekomen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief