Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bladen slikken beschuldiging tegen topambtenaar in

5 nov 03

De Gay Krant en Panorama hebben de beschuldigingen ingetrokken dat een topambtenaar van het ministerie van Justitie zich te buiten is gegaan aan ontucht. De ambtenaar is tevreden met de rectificatie en ziet af van verdere stappen tegen de bladen. Dat heeft zijn advocaat H. Knijff woensdag gezegd.

De hoofdredacteuren F. Hitzert van Panorama en H. Krol van de Gay Krant concluderen in het hoofdredactioneel commentaar dat uit nieuwe informatie blijkt dat de verhalen over seks met minderjarige jongens niet klopten en dat de bronnen waar de verhalen op stoelden onbetrouwbaar zijn gebleken. Mede na een gesprek met de ambtenaren kwamen de hoofdredacteuren terug op hun eerdere beschuldigingen.

Ook schreven de hoofdredacteuren dat uit onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) blijkt dat de geruchten die over de ambtenaar de ronde deden ongegrond waren. De ambtenaar is volgens de regels benoemd, aldus de twee.

Minister Donner van Justitie is blij met de publieke rehabilitatie van zijn ambtenaar. Hij hoopt dat andere media die de bechuldigingen hebben overgenomen, zoals SBS6 en NOVA, ook tot rectificatie overgaan. "Het kan zo niet doorgaan met de berichtgeving, als het nieuws eerst wordt gebracht en het dan pas wordt gecheckt.''

Naar aanleiding van de publicaties deed een 28-jarige man bij de politie in Eindhoven aangifte tegen de topambtenaar. Hij zei dat de ambtenaar hem, toen hij minderjarig was, in Tsjechië en Nederland had misbruikt. De man trok later de aanklacht in.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief