Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Minister vierkant tegen motie moslimscholen

6 nov 03

Het woord 'onaanvaardbaar' wilde ze niet in de mond nemen, maar onderwijsminister Van der Hoeven zei woensdag wel de motie van VVD-Kamerlid Hirsi Ali over moslimscholen "100 procent te ontraden''. De CDA-bewindsvrouw zei nog eens klip en klaar dat het stellen van extra voorwaarden aan islamitische scholen in strijd is met artikel 23 van de grondwet.

"De VVD moet haar knopen tellen'', zei de minister veelbetekenend tijdens de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer. Met deze suggestie om de motie over moslimscholen in te trekken, zette ze de onenigheid tussen de regeringspartners over de moslimscholen weer een tandje scherper. De VVD liet donderdag weten onverkort aan de motie vast houden.

Daarin staat ook dat bestuurders van moslimscholen de Nederlandse nationaliteit moeten hebben. Van der Hoeven noemde deze eis "een beetje dubieus''. Ingezetenen met een andere nationaliteit moeten juist bij de samenleving betrokken worden.

Scherper toezicht op islamitische scholen is ook niet nodig, vindt de minister want daarvoor biedt de wet al voldoende mogelijkheden. Bij een concreet vermoeden dat op een school lessen worden gegeven die de integratie van allochtonen geen goed doen, kan de inspectie onaangekondigd godsdienstlessen bijwonen.

Op het punt van de kleutertoets toonde ze zich minder vasthoudend. Het plan om alle vierjarigen verplicht te laten toetsen op hun vaardigheden liet ze varen. De Kamer had laten blijken hier helemaal niets voor te voelen. De minister haalde een afgezwakte versie uit de kast: met een steekproef voor een deel van de leerlingen moet het ook heel goed mogelijk te zijn om "feitelijke achterstanden'' van scholieren vast te stellen. Dan kan ook geld om daar wat aan te doen, beter verdeeld worden.

Nu bepaalt vooral het percentage allochtone leerlingen hoeveel extra geld een school krijgt voor het wegwerken van achterstanden. Van der Hoeven zei in de discussie over de spreiding van zwarte en witte leerlingen ook nog dat ze wil laten onderzoeken in hoeverre deze manier om geld te verdelen heeft bijgedragen aan de vorming van zwarte scholen.

In het nieuwe voorstel van de minister moet de eerste toets in groep twee plaatsvinden, om de twee jaar volgt een herhaling. Over een half jaar komt de minister met een uitgewerkt plan voor zo'n toets.

De Kamer was er nog niet gerust op. Het opleidingsniveau van de ouders en de taal die het kind thuis spreekt zou genoeg zeggen over de mate waarin de leerling met een achterstand in de schoolbankjes plaatsneemt. De Kamer wil het geld dat de minister voor volgend jaar aan de kleutertoets uit wil geven, liever besteden aan achterstandsbeleid, waar de minister fors in gaat snijden.

De bestrijding van het lerarentekort kwam tijdens het begrotingsdebat nog zijdelings aan de orde. Van der Hoeven omarmde de suggestie van VVD'er Balemans om overtollig defensiepersoneel voor de klas te zetten, bijvoorbeeld als gymleraar. Ze deed er nog een schepje bovenop door ook medewerkers van de belastingsdienst die hun baan kwijtraken een toekomst als leerkracht voor te spiegelen.

Het pleidooi van partijgenoot De Vries om de vaste prijs van schoolboeken los te laten, ontmoette eveneens instemming van de minister. Ze vond alleen dat hij wel wat te hard van stapel liep door dit voor volgend jaar al te willen regelen. De minister wees erop dat eerst afspraken met uitgevers over de vaste boekenprijs gestand moeten worden gedaan. Deze lopen nog tot 2005.

De Tweede Kamer praat volgende week verder over de onderwijsbegroting.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief