Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rumsfeld: massale wisseling van de wacht in Irak

6 nov 03

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld heeft 85.000 militairen in actieve dienst in de VS opgeroepen zich gereed te maken voor hun inzet van Irak begin volgend jaar. Ongeveer 43.000 leden van de Nationale Garde en de nationale reserve hebben te horen gekregen dat ze mogelijk ook naar Irak moeten.

De maatregel is erop gericht om het grootste deel van de 132.000 Amerikaanse militairen in Irak te vervangen, zo zei de minister donderdag in Washington. Volgens The New York Times van donderdag worden de militairen in principe voor een jaar naar Irak gestuurd, maar met het oog op speciale trainingen zal de missie eerder achttien maanden in beslag gaan nemen. Niet uitgesloten is dat er uiteindelijk meer militairen een oproep krijgen zich gereed te maken voor vertrek.

De vice-voorzitter van de verenigde chefs van staven in de Verenigde Staten, generaal Peter Pace, zei woensdag al dat het huidige aantal Amerikanen in Irak tot aan mei volgend jaar mogelijk tot 100.000 kan teruglopen. De Amerikaanse regering probeert andere landen over te halen om ook militaire eenheden naar Irak te sturen, maar de respons is tot nu toe teleurstellend geweest.

Pace zei dat desondanks de Amerikanen hun troepensterkte in Irak volgend jaar kunnen terugschroeven, omdat duizenden Irakezen op dit moment worden getraind om hun plaats in te nemen.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief