Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush pleit voor democratie in het Midden-Oosten

6 nov 03

De Amerikaanse president Bush heeft donderdag opnieuw gepleit voor democratie in het Midden-Oosten. Hij zei in een rede voor de National Endowment for Democracy dat de regio zich op een keerpunt in de geschiedenis bevindt.

Amerika zal er in slagen democratie in Irak te brengen, aldus Bush. "Het falen van democratie in Irak zou terroristen in de wereld aanmoedigen, het gevaar voor het Amerikaanse volk vergroten en de hoop van miljoenen in de regio vernietigen.''

Hij riep Syrië, Iran en de Palestijnen democratische hervormingen door te voeren. Hij prees de ontwikkeling in onder meer Jordanië, Oman en Saoedi-Arabië. Bush benadrukte dat democratisering niet automatisch een verwestelijking van de islamitische samenlevingen inhoudt.

Islam is verenigbaar met democratisch bestuur, aldus de president. Dat ontkennen noemde hij "culturele hooghartigheid''. Hij zei dat democratie geenzins perfect is, maar wel de meest menswaardige vorm van samenleven is en "de enige weg naar nationale succes en waardigheid''.

Bron: (ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief