Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Arafat is leider al-Aqsa Martelaren Brigades'

8 nov 03

De Palestijnse Autoriteit, met Yasser Arafat als president, geeft maandelijks grote sommen geld aan de al-Aqsa Martelaren Brigades, een militante Palestijnse organisatie die vele zelfmoordaanslagen tegen Israëlische doelen heeft gepleegd. Dat blijkt uit een documentaire van de BBC, die morgen wordt uitgezonden.

De Palestijnse Autoriteit zou leden van de Brigades elke maand 50.000 dollar betalen. De Palestijnse ex-minister Abdel Fattah Hamayel bevestigt dit, maar hij ontkent dat het geld gebruikt wordt voor terrorisme. Volgens hem is het geld juist bedoeld om de Brigades ervan te weerhouden aanslagen te plegen.

Hamayel zegt dat de Palestijnse Autoriteit veel al-Aqsa-leden heeft ingehuurd voor de Palestijnse veiligheidsdiensten. Ook leden die niet voor de Autoriteit werken, zouden zo'n 250 dollar per maand krijgen. Op die manier moet het minder aantrekkelijk worden om voor andere radicale bewegingen zoals Hamas en Jihad te gaan werken.

De documentaire bevestigt de veronderstelling dat de Brigades de gewapende tak zijn van de Fatah-beweging. Een lokale Fatah-leider zegt in de documentaire dat al-Aqsa de militaire vleugel is van de Fatah-beweging en dat Arafat aan het hoofd staat van beide bewegingen.

Volgens een woordvoerder van de Brigades heeft Arafat hen nooit officieel gevraagd een einde te maken aan de aanslagen. De al-Aqsa Martelaren Brigades hebben enkele maanden geleden een staakt-het-vuren opgezegd dat verschillende militante Palestijnse organisaties eerder dit jaar afkondigden. Ook Hamas en Jihad houden zich niet langer aan dit bestand.

In zijn functie als president behaalde Arafat gisteren een overwinning op premier Qurei. Hakam Balawi, een vertrouweling van Arafat, wordt minister van Binnenlandse Zaken in het nieuwe Palestijnse kabinet. Qurei had generaal Nasser Youssef voor die post naar voren geschoven. De steun van de Fatah-partij van Arafat gaf de doorslag bij de keuze voor Balawi.

Qurei wilde Youssef, omdat hij niet gelooft dat Balawi Hamas en de Islamitische Jihad echt zal aanpakken. De minister van Binnenlandse Zaken gaat over de veiligheidsdiensten. Arafat wil de controle daarover niet opgeven, in weerwil van de eis van Israël en de VS.

De documentaire wordt zondag 9 november uitgezonden om 20.15 uur op BBC 2.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief