Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rode Kruis tijdelijk weg uit Bagdad en Basra

8 nov 03

Het Rode Kruis sluit tijdelijk zijn posten in de Iraakse steden Bagdad en Basra, uit vrees voor nieuwe aanslagen. De hulporganisatie blijft wel actief in Noord-Irak.

Eind oktober trok het Rode Kruis al zijn buitenlandse medewerkers terug uit Irak na een aanslag bij een kantoor van de hulporganisatie in Bagdad. Bij die aanslag vielen tien doden, onder wie twee Iraakse Rode Kruis-medewerkers.

Wanneer de posten in Bagdad en Basra weer opengaan, is nog niet bekend. "De situatie is extreem gevaarlijk en onstabiel", aldus een zegsman. Vóór de aanslag werkten er 30 buitenlanders en 600 Irakezen voor de hulporganisatie in het land.

Bij een explosie in de Iraakse stad Fallujah zijn vanochtend twee Amerikaanse militairen gedood. Een derde militair raakte gewond. De militairen reden met hun voertuig op een zelfgemaakt explosief.

Om nog meer aanslagen te voorkomen, zijn drie schuilplaatsen van aanhangers van Saddam Hoessein vernietigd. Gisteren kwamen zes soldaten om nadat hun helikopter was neergehaald met een raket. Amerikaanse vliegtuigen wierpen daarna bommen af rond de plaats waar de helikopter neerstortte.

Afgelopen week zijn er 34 Amerikanen in Irak gedood,onder wie 16 soldaten in een helikoptercrash bij Bagdad. Dat is het hoogste aantal Amerikaanse doden in een week sinds de val van het regime.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief