Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Minister: Turks als verplicht vak mag

10 nov 03

Scholen mogen het vak Turks verplicht stellen in de brugklas. De wet biedt ruimte om zelf een vak aan te bieden, reageert minister Van der Hoeven op het plan van de St. Gerardus Majella Mavo in Utrecht. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen.

De rooms-katholieke Majella Mavo heeft besloten Turks met ingang van het volgende schooljaar verplicht stellen voor de leerlingen in het eerste jaar. Dat betekent dat de brugklassers in totaal vijf talen op het programma hebben staan Turks, Nederlands, Engels, Duits en Frans.

De minister van Onderwijs vindt het een prima idee, mits de ouders er inspraak over hebben gehad. Zij wijst erop dat andere scholen de ruimte in de wet al gebruiken om vakken als Spaans, Russisch of godsdienst verplicht te stellen.

De Kamer heeft echter afwijzend gereageerd. Het CDA vraagt zich af waarom "we in Nederland" Turks verplicht zouden stellen. D66 en VVD wijzen erop dat leerlingen van Turkse afkomst, die "al een taalachterstand" hebben, meer gebaat zijn met extra Nederlands.

De PvdA wil de minister om een onderzoek vragen, want: "Hoeveel vrije tijd heeft een school eigenlijk?" En GroenLinks vreest dat het plan zal leiden tot segregatie. Mavo-directeur Van Vugt vindt dat onzin. Duits en Frans staan de integratie ook niet in de weg, redeneert hij.

Ook de Onderwijsinspectie heeft bedenkingen bij het plan, omdat het talenpakket te zwaar zou worden voor de brugklassers. Volgens Van Vught valt dat wel mee. Leerlingen vragen volgens hem zelf wanneer zij Turks of Arabisch krijgen. Dat laatste vak wil zijn school ook invoeren.

(Bron: NOS Nieuws)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief