Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hof VS onderzoekt legitimiteit Guantanamo

10 nov 03

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft besloten om de legitimiteit van het gevangenschap van verdachte Taliban-strijders in Guantanamo Bay op Cuba te onderzoeken.

Een aantal gevangenen heeft bij het hof beroep aangetekend tegen de uitspraak van lagere rechters dat de Amerikaanse rechtbanken niet mogen oordelen over de rechtmatigheid van hun gevangenschap. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse Hooggerechtshof zich buigt over het anti-terrorismebeleid van de Amerikaanse president Bush.

Een aantal gevangenen vocht hun detentie aan bij lagere rechters in Amerika. De gevangenschap zou ontrechtmatig zijn omdat de gevangenen voor onbepaalde tijd worden vastgezet zonder dat er een aanklacht wordt geformuleerd. Ook mogen de gevangenen geen advocaat spreken en geen contact met hun familie onderhouden.

Lagere rechters besloten dat er geen uitspraak gedaan kon worden over de legitimiteit van de gevangenschap, omdat er zich in het Amerikaanse rechtssysteem niet eerder dergelijke zaken hebben voorgedaan. De jurisprudentie ontbreekt en dus wordt een uitspraak onmogelijk.

Op de marine-basis Guantanamo Bay op Cuba zitten mannen gevangen die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij al-Qaeda of de Taliban. De meesten zijn tijdens de oorlog in Afghanistan opgepakt.

De VS beschouwt de gevangenen als vijandelijke strijders en niet als krijgsgevangenen. Amerika hoeft zich daarom, naar eigen zeggen, niet aan het verdrag van Genève te houden, waarin de rechten van krijgsgevangenen geregeld zijn. Niet alleen de gevangenen klagen over de onrechtmatigheid van hun gevangenschap. Organisaties als het Rode Kruis en Amnesty International hebben ook protest aangetekend.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief