Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jongeren komen moeilijker aan de slag

11 nov 03

Werkgevers nemen door de recessie minder snel hoogopgeleide starters aan op de arbeidsmarkt. Als ze toch jongeren aannemen krijgen die minder salaris, minder scholing en vaak maar een contract voor een half jaar. Dat blijkt uit een onderzoek onder 20.000 hoger opgeleide lezers van het weekblad Intermediair.

Startende hbo'ers in het bedrijfsleven moesten dit jaar genoegen nemen met 2,3 procent minder salaris dan in 2002. Beginnende hbo'ers bij de overheid moesten nog meer inleveren: 2,8 procent.

Afgestudeerden aan de universiteit doen het volgens Intermediair nog redelijk goed. In het bedrijfsleven verdienden startende academici 0,1 procent meer salaris dan vorig jaar. In de publieke sector bedroeg de salarisstijging zelfs 3,8 procent.

Voor zowel hbo'ers als academici zijn de arbeidsomstandigheden verslechterd. Meer dan tweederde van de starters begint nu op tijdelijke basis, terwijl dat drie jaar geleden nog de helft was.

Steeds meer werknemers beginnen daarnaast met een halfjaarcontract in plaats van een jaarcontract. Bovendien krijgen nieuwe krachten steeds minder scholing. Tenslotte wordt er beknibbeld op zaken als de lease-auto en de pensioenen.

Mensen die langer dan vijf jaar werken, hebben een stuk minder last van de recessie, zo blijkt verder uit het onderzoek van Intermediair. "Voor zowel hbo'ers als academici geldt: hoe meer werkervaring, des de groter de kans dat het salaris intact blijft of zelfs nog stijgt", aldus het weekblad.

(NOS Nieuws)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief