Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aantal Italiaanse slachtoffers aanslag loopt op

12 nov 03

Het aantal Italianen dat woensdag in de Zuid-Iraakse stad Nasiriya om het leven is gekomen, is opgelopen tot zeker zeventien. Dat maakte een Italiaanse militaire woordvoerder in Nasiriya bekend. Bij de slachtoffers draait het om politiemensen, vier militairen en een burger, meldde het ministerie van Defensie in Rome eerder. Door de aanslag op de Italiaanse basis werden ook zeker acht Iraakse burgers gedood en raakten 59 anderen gewond.

De aanslag was het werk van zelfmoordenaars, meldde een Iraakse politiewoordvoerder. In de vrachtwagen met explosieven die bij de ingang van het hoofdkwartier ontplofte, zaten volgens hem twee daders. Een bestuurde de vrachtwagen, de andere zou de bewakers bij de ingang van het complex onder vuur hebben genomen. Een groot deel van het gebouw is verwoest.

Eerder zei de Italiaanse minister van Defensie, Antonio Martino, aanwijzingen te hebben dat aanhangers van Saddam Hoessein en Arabische extremisten achter de aanslag zitten.

De Amerikaanse regering heeft woensdag haar medeleven betuigd en Italië gecondoleerd met de dood van de militairen, zo liet een woordvoerder van het Witte Huis weten. President Bush bedankte premier Berlusconi voor zijn standvastigheid. "We stellen het leiderschap van regeringschef Berlusconi die weigert te buigen voor terrorisme op prijs'', aldus Bush.

Ook de president betuigde zijn medeleven. "Vandaag heeft NAVO-lid Italië, in Irak trotse zonen verloren in de strijd voor vrijheid en vrede. We stellen hun offers op prijs'', verklaarde Bush tijdens een ceremonie waarbij hij secretaris-generaal Robertson van de NAVO de hoogste burgerlijke Amerikaanse onderscheiding uitreikte.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief