Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush wil sneller machtsoverdracht Irak

14 nov 03

De Amerikaanse president Bush wil sneller het bestuur over Irak overdragen aan de Irakezen. "We willen dat de Irakezen meer betrokken zijn bij het bestuur van hun land'', zei Bush donderdag. De VS zullen hun troepen echter pas terugtrekken als er een democratie is gevestigd.

Bovendien, zo zei Bush in The Financial Times van vrijdag, kunnen de Amerikaanse strijdkrachten Irak pas verlaten als de voortvluchtige ex-president Saddam Hoessein is opgepakt. Datzelfde geldt voor Osama bin Laden in Afghanistan. Het oppakken van Bin Laden en Saddam hoort bij de taken van de Amerikanen, vindt Bush. Niemand weet echter waar deze twee zich bevinden.

Bin Laden zou in Afghanistan of Pakistan zitten. Van Saddam wordt aangenomen dat hij in of rond Tikrit verblijft. De Amerikaanse Defensie-minister Rumsfeld schat overigens dat het nog wel eens twee jaar kan duren voor de Amerikanen reden zien om zich terug te trekken.

Dat duurt onder meer Frankrijk te lang. Minister De Villepin van Buitenlandse Zaken riep de VS op om samen met de VN de macht veel eerder over te dragen dan de geplande datum van medio 2004. "Hoeveel doden moeten er nog vallen voor men begrijpt dat er een andere benadering nodig is'', aldus de bewindsman.

Het blijft zeer onrustig, niet alleen in Bagdad, maar ook elders in het land. De grote aantallen slachtoffers leiden tot internationale kritiek. Ook Bush gaf toe, tegen de BBC, dat de situatie van de soldaten in Irak "zwaar'' is. Sinds de aanslag op de Italiaanse troepen woensdag, voeren de Amerikanen de speurtocht naar opstandelingen ('Operatie IJzeren Hamer) op. De militaire leider van de coalitietroepen in Irak, de Amerikaanse generaal John Abizaid, zei donderdag dat de 'actieve' gewapende oppositie in Irak uit niet meer dan 5000 strijders bestaat. De Amerikanen hebben in Irak ongeveer 130.000 militairen op de been, bijgestaan door nog eens ongeveer 25.000 militairen uit landen als Groot-Brittannië, Polen, Italië en ook Nederland.

Italië heeft donderdag gerouwd na de aanslag in de Zuid-Iraakse stad Nasiriya waarbij negentien Italianen omkwamen. Vlaggen hingen halfstok en mensen legden bloemen bij oorlogsmonumenten en politiebureaus. De Italiaanse oppositie eiste de terugtrekking van de troepen uit Irak, maar donderdag maakte het Italiaanse kabinet nog eens duidelijk dat het niet van plan is troepen terug te halen uit Irak. Het stuurde zelfs versterkingen.

Wegens de aanhoudende onrust in Irak gaat het Amerikaanse legeronderdeel dat de operatie in Irak coördineert, het Central Command, zijn 'vooruitgeschoven' commandopost in de Golfstaat Qatar weer flink optuigen. Volgens het Amerikaanse tv-station ABC gaan binnen enkele dagen zeker vierhonderd defensiemedewerkers naar Qatar. Ook verantwoordelijk commandant John Abizaid zal vanaf begin volgende week grotendeels vanuit Doha in Qatar gaan werken. Het hoofdkwartier van het Central Command zit in Florida.

In Tikrit zijn vier Irakezen gearresteerd die betrokken zouden zijn geweest bij het neerhalen van een Amerikaanse Chinook-transporthelikopter begin deze maand, waarbij zestien mensen omkwamen. Het viertal heeft mogelijk ook iets te maken met het neerhalen van een Amerikaanse Blackhawk-helikopter op 7 november.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief