Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel doden bij aanslagen synagoges Istanbul

15 nov 03

In het Turkse Istanbul hebben aanslagen in de buurt van twee synagoges aan zeker 22 mensen het leven gekost. Dat heeft de Turkse overheid bekendgemaakt. Eerder werd melding gemaakt van 23 doden. Zeker 200 mensen zijn gewond geraakt.

Het gaat in beide gevallen om een aanslag met een autobom, zo hebben de autoriteiten bevestigd. Een islamitische groepering met de naam IBDA-C heeft de aanslagen opgeëist.

"Wij willen een eind maken aan de verdrukking van de moslims", aldus een woordvoerder van IBDA-C in een reactie. "Onze acties gaan door." Het IBDA-C werd in 1985 opgericht en strijdt voor een islamitische staat in Turkije. In de jaren tachtig en negentig voerde de beweging meerdere aanslagen uit op onder meer discotheken en kerken in Istanbul. Sinds de arrestatie van haar leider in 1998 leidt de beweging een slapend bestaan.

Minister van Binnenlandse Zaken Abdulkadir Aksa houdt er rekening mee dat al-Qaeda achter de aanslagen zit. "Wij sluiten geen enkele groepering uit." Ook de Turkse media twijfelen aan de verklaring van IBDA-C, omdat de beweging niet in staat zou zijn zo'n grootschalige actie op touw te zetten.

De eerste explosie vond vanochtend om 06.30 uur plaats bij de Neve Shalom-synagoge, de grootste van Istanbul. De synagoge ligt in het hart van de stad. Dezelfde Neve Shalom-synagoge was eind jaren tachtig meermaals het doelwit van terroristen. De daders, van wie men dacht dat het om Palestijnen ging, doodden destijds 24 gelovigen en verwondden zes anderen tijdens een dienst.

Volgens de autoriteiten is de explosie van vanmorgen veroorzaakt door een man die zichzelf heeft opgeblazen in een auto vol explosieven. De knal veroorzaakte een krater in de weg. Veel mensen die in de buurt van de synagoge waren, zijn ziek afgevoerd, nadat ze ammoniakgas hadden ingeademd.

De Turkse televisie NTV meldde aanvankelijk dat de explosie was veroorzaakt door een gaslek. De lokale politie stelde meteen een onderzoek in.

De tweede explosie vond plaats in de buurt van de Beth Israël-synagoge, zo'n vijf kilometer verderop. Nabij die synagoge is een krater van zeker anderhalve meter in de weg geslagen. Mede daardoor werd al snel vermoed dat er een bom was gebruikt. Door de explosie zijn tientallen ramen van huizen en auto's verbrijzeld.

Op het moment van de incidenten was het erg druk op de wegen in Istanbul. Slachtoffers zijn op stretchers afgevoerd. Ziekenhuizen kunnen de stroom gewonden nauwelijks aan. In de buurt zijn de synagoges zijn tientallen politieagenten en ambulances toegestroomd.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief