Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerika draagt macht Irak in juni over

15 nov 03

De Amerikanen zullen de macht in Irak in juni 2004 overdragen aan een Iraakse overgangs-regering. Dat heeft de Iraakse regeringsraad bekend gemaakt.

De aankondiging kwam na besprekingen tussen de raad en de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer. Een van de leden van de raad, Ahmad Chalabi, zei tijdens een persconferentie dat de selectie van een overgangsregering in mei rond moet zijn.

Het zal dan om een "international erkende" regering met "volledige soevereiniteit" gaan, aldus Chalabi. Voorzitter Jalal Talabani van de raad voegde daar aan toe dat de regering gevormd zal worden na gesprekken met alle partijen in de Iraakse samenleving.

Ook liet de raad weten dat er een permanente grondwet opgesteld moet worden en dat er in 2005 verkiezingen voor een gekozen regering gehouden dienen te worden. Een brief waarin een tijdschema voor deze stappen uiteen wordt gezet, zal naar de VN Veiligheidsraad worden gestuurd.

Volgens raadsvoorzitter Talabani zal de nieuwe regering de mensenrechten en de vrijheid van godsdienst volledig respecteren. Tevens moet de overgangsregering zich houden aan een scheiding van de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht. Het leger zal onder de verantwoordelijkheid van de nieuwe regering vallen.

Volgens Talabani betekent het eind van de Amerikaanse bezetting niet per definitie dat alle Amerikaanse troepen het land zullen verlaten. Wel zullen ze een nieuwe status krijgen.

De Verenigde Staten wilde eigenlijk eerste verkiezingen houden en pas daarna de soevereiniteit overdragen. Onder druk van het recente geweld in Irak en de vele Amerikaanse doden, hebben de VS toch besloten tot een vervroegde machtsoverdracht.

(Bron: nosnieuws.nl )

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief