Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Al-Qaeda achter aanslagen Istanbul'

17 nov 03

Een groepering die is aangesloten bij het al-Qaedanetwerk heeft de aanslagen op twee synagoges in Istanbul afgelopen zaterdag opgeëist. Eerder had een kleine Turkse moslimgroep zich verantwoordelijk verklaard voor de aanslagen waarbij 23 doden vielen.

In verklaringen die zowel bij de krant al-Quds al-Arabi als het weekblad al-Majalla per e-mail binnenkwamen, staat dat aanslagen in de hele wereld zullen volgen. In de mail aan al-Majallah werd ook de aanslag woensdag op het Italiaanse hoofdkwartier in het Iraakse Nasriye geclaimd.

Het bericht dat bij al Quds al-Arabi binnenkwam is afkomstig van een al-Qaeda-cel met de naam Martelarenbrigades van Abu Hafz al-Masri. Al-Majallah kreeg een mail namens het terreurnetwerk die was ondertekend met de naam Abu Mohammed al-Ablaj. De aanslagen zouden zijn uitgevoerd nadat de cel er achter was gekomen dat agenten van de Israëlische geheime dienst in de synagoges aanwezig zouden zijn.

De Turkse premier Erdogan zei dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de e-mails van al-Qaeda. "Onze veiligheidsdiensten moeten aan het werk om de echtheid van de claims vast te stellen", aldus de premier. Eerder arresteerde de Turkse politie drie mensen in verband met de aanslagen. Volgens Turkse media waren twee van de arrestanten vrouwen. Meer gegevens heeft de politie niet naar buiten gebracht.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom reisde de weekeinde naar Turkije om zijn solidariteit te tonen met de Joodse gemeenschap. In het grotendeels door moslims bevolkte Turkije heerst van oudsher een goede verstandhouding tussen de joden en de moslims. Turkije is een bondgenoot van Israël.

Bij de aanslagen zijn volgens andere Turkse media twee auto's zijn gebruikt, die gezamenlijk een ton explosieven bevatten. Volgens de krant Milliyet zijn de lijken van twee mogelijke zelfmoordenaars gevonden. Bij de lichamen lag de onstekingskabel.

De eerste explosie vond plaats bij de Neve Shalom-synagoge, de grootste van Istanbul en het symbolische centrum van de Joodse gemeenschap daar. De synagoge ligt in het hart van de stad en was was eind jaren tachtig meermaals het doelwit van terroristen. De tweede explosie vond plaats in de buurt van de Beth Israël-synagoge, zo'n vijf kilometer verderop.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief