Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mogelijk aanslag op Balkenende voorkomen

17 nov 03

Premier Balkenende is mogelijk aan een aanslag ontsnapt. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam bevestigt dat de politie in Capelle aan den IJssel drie weken geleden in de buurt van Balkenendes woning een man heeft aangehouden die een mes bij zich had.

RTL Nieuws meldde gisteravond dat de man al in de straat van de woning van de premier was toen hij een vrouw naar het exacte adres van Balkenende vroeg. Het televisiestation zei zich op "verschillende betrouwbare bronnen" te baseren.

Volgens RTL vertrouwde de vrouw de zaak niet en nam ze contact op met de politie. Agenten zouden de man even later hebben aangehouden en op zijn lichaam een twintig centimeter lang mes hebben aangetroffen.

Bij een huiszoeking werd een pistool gevonden, weet RTL verder. Omdat de man niet heeft bekend en er verder weinig bewijs is, komt hij wellicht snel weer vrij, aldus de nieuwsrubriek.

Volgens politiek redacteur Bram Schilham van de NOS is de voorlopige hechtenis van de man met dertig dagen verlengd. Dat zou er op kunnen wijzen dat er sprake is van een serieuze verdenking.

Het OM wil in het belang van het onderzoek geen details prijsgeven. Het onderzoek loopt volgens een woordvoerster nog. De Rijksvoorlichtingsdienst doet tot nu toe geen mededelingen over de zaak, maar de dienst ontkent de mogelijke aanslag ook niet.

Na de aanslagen van 11 september 2001 kregen de premier en bewindspersonen op Buitenlandse Zaken enige tijd extra persoonsbeveiliging. Daarvoor gingen ministers en de minister-president over het algemeen zonder beveiliging over straat.

Na de moord op Pim Fortuyn, op 6 mei 2002, werd de beveiliging van leden van het kabinet uitgebreid. Toen kregen ook politici als de PvdA-leider Melkert en GroenLinks-leider Rosenmöller privé-beveiliging. Ook is sinds kort in de Tweede Kamer de bewaking aangescherpt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief