Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verwijderde nederzettingen terug op Jordaanoever

17 nov 03

Meer dan de helft van de illegale joodse nederzettingen die afgelopen zomer met veel publiciteit van de Westelijke Jordaanoever zijn verwijderd, is inmiddels weer terug. De Israëlische vredesbeweging Vrede Nu waarschuwde maandag dat daarmee een stap uit de zogeheten routekaart naar vrede is teruggedraaid.

Vijf van de acht nederzettingen die waren verwijderd of vernietigd, zijn volgens de beweging weer opgebouwd. "Er zijn 103 nederzettingen, waaronder 56 die zijn gebouwd nadat premier Ariel Sharon in maart 2001 aan de macht was gekomen.''

De Israëlische radio meldde zondag nog dat Sharon van plan is de nederzettingen aan te pakken, nadat Washington hem daarover had onderhouden. De Verenigde Staten hebben de routekaart voor de vrede opgesteld, samen met de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland.

Volgens Vrede Nu zorgt de Israëlische regering er juist voor dat illegale nederzettingen een legale status krijgen. De kolonisten zouden toegang krijgen tot elektriciteit en de regering laat toegangswegen naar de nederzettingen aanleggen.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief