Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bezoek Bush kost Britten bijna 8 miljoen euro

18 nov 03

Het staatsbezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Groot-Brittannië kost ongeveer 8 miljoen euro aan beveiliging. Volgens de BBC worden er 14.000 agenten, wapendeskundigen en andere eenheden van Scotland Yard ingezet. Het bezoek van Bush kost meer dan een ander evenement dit jaar in de Britse hoofdstad.

Bush begint dinsdag aan het staatsbezoek dat vier dagen duurt. Bush en zijn vrouw Laura zijn te gast bij de Britse koningin Elizabeth in Buckingham Palace. De Britten en Amerikanen vrezen dat terroristen de gelegenheid aangrijpen om een aanslag te plegen.

De politie moet niet alleen de veiligheid van de Amerikaanse president en zijn gevolg bewaken, maar ook grootschalige demonstraties tegen de Amerikanen in goede banen leiden. Naar verwachting gaan tienduizenden donderdag de Londense straten op om te protesteren tegen het buitenlandse beleid van Bush.

De vredesbeweging Stop de Oorlog overhandigde maandag 100.000 handtekeningen tegen het staatsbezoek bij Downingstreet 10. Volgens de organisatie blijkt daaruit dat "Bush niet welkom is in Groot-Brittannië en niet had mogen worden uitgenodigd''.

Daarnaast controleren agenten zeer strikt op plaatsen waar terroristen hun slag zouden kunnen slaan. Scotland Yard moet niet alleen een eventuele kaping van een vliegtuig voorkomen, maar houdt ook rekening met een aanslag met explosieven op een boot. Doelwit daarvan zouden de parlementsgebouwen kunnen zijn die grenzen aan de rivier Theems.

Koningin Elizabeth heeft de Amerikanen te kennen gegeven dat een verbouwing van haar woonpaleis niet tot de mogelijkheden behoort. De veiligheidsadviseurs van Bush vrezen een luchtaanval op Buckingham Palace. Ze hadden gevraagd om ramen en gordijnen die explosies kunnen weerstaan en versteviging van muren in de vleugel waar het presidentiële gevolg verblijft. Elizabeth oordeelde echter dat dat schade zou toebrengen aan haar paleis en dat de Amerikanen maar vertrouwen moeten hebben in Scotland Yard.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief