Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Londen waarschuwt: meer aanslagen Turkije

21 nov 03

De Britse regering beschikt over informatie waaruit blijkt dat er in Turkije nog meer aanslagen zullen volgen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Britten aan grote steden in het land te mijden.

Gisteren, vijf dagen na de aanslagen op twee synagogen werd de Turkse hoofdstad Istanbul opnieuw opgeschrikt door aanslagen, ditmaal op het Britse consulaat en de Britse bank HSBC.

Er vielen ten minste 27 doden, onder wie de Britse consul, en 450 gewonden. Een anonieme beller meldde het Turkse persbureau Anatolia dat al-Qaeda en de daaraan gelieerde verboden Turkse islamitische groepering IBDA-C verantwoordelijk zijn.

Deze twee bewegingen claimden ook de aanslagen van zaterdag, op twee synagogen in Istanbul. Daarbij vielen 25 doden en meer dan driehonderd gewonden. De Turkse politie zei niet te geloven dat IBDA-C professioneel genoeg is om terreurdaden van deze omvang uit te voeren. Er zouden zeven Turkse mannen zijn opgepakt voor verhoor.

Volgens minister Aksu van Binnenlandse Zaken zijn de aanslagen gepleegd met bestelbusjes die volgeladen waren met explosieven. "Het waren mogelijk zelfmoordaanslagen" en ze leken erg op de aanslagen op de synagogen, zei hij.

Onder de doden bevindt zich de Britse consul Roger Short. Waarschijnlijk zijn ook enkele stafleden van de bank omgekomen. Een aantal medewerkers van het consulaat wordt nog vermist. Volgens minister Straw zijn behalve Britten en Turken ook mensen met een andere nationaliteit gedood.

Als de aanslagen inderdaad door al-Qaeda zijn gepleegd, zou er sprake kunnen zijn van een nieuw offensief van de terreurbeweging. Behalve de aanslagen in Instanbul zijn de afgelopen twee weken nog twee aanslagen toegeschreven aan al-Qaeda.

Het gaat om de aanslag op een wooncomplex in de Saoedische hoofdstad Riyad op 8 november, die zeventien mensen het leven kostte. Ook de aanslag in de Iraakse stad Nasriye op 12 november, waarbij onder anderen negentien Italianen omkwamen, zou door al-Qaeda zijn gepleegd.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief