Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arrestaties na aanslagen in Istanbul

21 nov 03

De Turkse politie heeft een aantal verdachten gearresteerd in verband met de bomaanslagen van donderdag. Dat heeft minister Gül van Buitenlandse Zaken gezegd. Al-Qaeda heeft een verklaring over de aanslagen op een website gezet.

Volgens de Turkse krant Hurriyet zijn de twee daders van de zelfmoordaanslagen geïdentificeerd als Turkse staatsburgers. Verder zouden zeven mensen zijn opgepakt, die worden verhoord door de anti-terreureenheid van de politie. Gül wilde dat bericht niet bevestigen. "Er zijn enkele mensen gearresteerd, maar het is nog te vroeg om informatie over hen te geven", aldus de Turkse minister.

Donderdag, vijf dagen na de aanslagen op twee synagogen, werd de Turkse hoofdstad Istanbul opnieuw opgeschrikt door zelfmoordaanslagen, ditmaal op het Britse consulaat en de Britse bank HSBC. Er vielen ten minste 27 doden, onder wie de Britse consul Roger Short, en 450 gewonden.

De Martelarenbrigades Abu Hafz al Masri, die onderdeel uitmaken van het terreurnetwerk al-Qaeda, stellen op de website al-Mujahidoun dat de aanslagen zijn gepleegd "om de vrede van Groot-Brittannië te vernietigen die strijdt tegen de islam". Zij gebruikten dezelfde website al eerder als platform.

De brigades schrijven verder dat consul Short bewust als doelwit is gekozen, omdat hij het brein zou zijn achter de Britse politiek in "de regio omvattende Irak, Syrië, Turkije en Iran". Het HSCB-gebouw noemen zij een bastion van de Britse economie.

Een anonieme man eiste de aanslagen gisteren al op namens het al-Qaeda-netwerk en de daaraan gelieerde verboden Turkse islamitische groepering IBDA-C. Deze twee bewegingen claimden ook de zelfmoordaanslagen van zaterdag, op twee synagogen in Istanbul. Daarbij vielen 25 doden en meer dan driehonderd gewonden.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief