Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hotels en ministerie in Bagdad beschoten

21 nov 03

In Bagdad zijn vanmorgen binnen een paar minuten raketten afgevuurd op het Sheraton Hotel en het Palestine Hotel, waar veel buitenlanders verblijven, en het ministerie van Olie. De ministterraad praat vandaag over een eventuele verlenging van de Nederlandse missie in Irak.

Bij de hotels deden zich zeker vier explosies voor. De gasten, onder wie veel westerse journalisten en ondersteunend personeel van het Amerikaanse leger, zijn geëvacueerd. De raketten hebben relatief weinig schade aangericht. Er zouden meerdere gasten lichtgewond zijn geraakt door glasscherven. Voor zover bekend heeft één man in het Palestine Hotel zware verwondingen opgelopen.

Het terrein waarop de hotels liggen is, na eerdere aanslagen, omgebouwd tot een met betonnen muren omheind fort, dat 24 uur per dag wordt bewaakt. Amerikaanse soldaten troffen kort na de inslagen op straat een ezelkar aan, waarop een raketwerper was gemonteerd. De eigenaar is volgens de BBC gearresteerd.

Het ministerie van Olie werd getroffen door ten minste drie raketten, op een moment dat er niemand aan het werk was. Het gebouw werd in brand geschoten, maar het vuur kon snel worden geblust.

Het is nog onzeker of het kabinet besluit de Nederlandse missie in Irak te verlengen. Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken zei in Den Haag Vandaag dat hij niet verwacht dat de ministerraad er vandaag uitkomt.

Volgens De Hoop Scheffer hebben het kabinet en de Tweede Kamer meer informatie nodig over de veiligheidssituatie in Irak, zeker na de recente aanslag in Nasriye, op zo'n dertig kilometer van de Nederlandse basis. Daarbij kwamen onder anderen negentien Italiaanse militairen om.

Zijn collega Kamp van Defensie herhaalde nog eens dat hij hoopt dat er vandaag wel een besluit wordt genomen. Hij wil de 1100 Nederlandse militairen die in de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna verblijven niet in onzekerheid laten.

Een meerderheid van het parlement staat in principe positief tegenover een verlenging van de missie met een half jaar, maar heeft veel vragen en eist harde garanties voor de veiligheid van de Nederlandse militairen.

Gisteren zei de chef Defensiestaf, de belangrijkste militaire adviseur van De Hoop Scheffer, dat hij rekening houdt met terroristische aanslagen in het zuiden van Irak en mogelijk ook in Al Muthana.

Terroristen zouden meereizen met nomaden in de provindie en onder de plaatselijke bevolking rekruten ronselen. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA waarschuwde vorige week al voor een verspreiding van het terrorisme in Irak.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief