Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw aanslagen op politiebureaus Irak

22 nov 03

Bij autobomaanslagen op politiebureaus ten noordoosten van Bagdad zijn ten minste zeventien doden gevallen, onder wie de twee daders. Een vliegtuig van de Duitse DHL-pakketdienst is op weg naar de golfstaat Bahrein met een raket beschoten, maar veilig geland op Bagdad International Airport.

De eerste aanslag op een politiebureau vond plaats in het dorp Bani Saad, dat aan de weg naar Bagdad ligt. Er zijn ten minste zes agenten, drie burgers en de aanslagpleger gedood.

Nog geen half uur later explodeerde een autobom bij het hoofdkantoor van het nabijgelegen Baquba, op zo'n zestig kilometer van de hoofdstad. Hierbij zouden zes mensen zijn omgekomen, onder wie een negenjarig meisje en een bejaarde vrouw.

De Iraakse politie is de laatste tijd vaker het doelwit geweest van aanslagen, omdat die zou samenwerken met de Amerikaanse bezettingsmacht.

Brandende vleugel
Het toestel van DHL werd beschoten toen het net was opgestegen voor een vlucht naar de golfstaat Bahrein. Er was geen militaire lading aan boord, zegt de pakketdienst DHL.

De airbus is met een brandende motor veilig geland op het vliegveld van Bagdad. Bij de Iraakse hoofdstad worden geregeld vliegtuigen beschoten, maar tot nu toe zonder succes.

De afgelopen weken zijn wel vijf Amerikaanse helikopters neergeschoten met mobiele luchtdoelraketten. Daarbij zijn 39 Amerikaanse soldaten gedood en tientallen gewond geraakt.

The New York Times meldt vandaag dat hoge Amerikaanse legerfunctionarissen tot begin 2006 nog ten minste 100.000 Amerikaanse militairen in Irak willen houden. De regering heeft hier nog geen beslissing over genomen.

De krant concludeert daaruit dat de legerfunctionarissen er rekening mee houden dat het meer tijd kost om stabiliteit in het land te brengen dan gepland.

Het Pentagon meldde eerder dat de legermacht in Irak zal worden ingekrompen van 130.000 manschappen tot 105.000 volgend voorjaar. Veel minder moeten het er daarna voorlopig niet worden, stellen de anonieme legerfunctionarissen in The New York Times.

(Bron: NOS-nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief