Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Qurei verlangt serieuze voorstellen van Sharon

25 nov 03

De Palestijnse premier Qurei verlangt van zijn Israëlische collega Sharon "serieuze voorstellen" om het vredesoverleg vlot te trekken. Qurei zei dat in een vraaggesprek met het Franse persbureau AFP.

Qurei stelt dat hij hoopt op "serieuze en concrete'' stappen "die een positief effect hebben op het vredesproces en de hele situatie, en die meer zijn dan loze public relations''.

Qurei reageerde op eerdere uitlatingen van Sharon over mogelijke eenzijdige maatregelen. Sharon wilde daar verder niets over zeggen, maar waarnemers vermoeden dat bepaalde nederzettingen worden ontmanteld. Sharon spreekt maandag naar verwachting met leden van zijn eigen rechtse Likud-partij. Hij zou ze om steun willen vragen voor zijn maatregelen.

De Israëlische krant Haaretz meldde maandag dat premier Qurei een ontmoeting met Sharon heeft uitgesteld tot begin december. Qurei zou dat hebben gedaan op aanbeveling van de deelnemers aan het Akkoord van Genève, een vredesplan voor de regio. Dat akkoord wordt begin december ondertekend.

Het plan, van onder anderen de voormalige Israëlische minister Beilin en de Palestijnse ex-bewindsman Rabbo, geeft de exacte grenzen aan tussen Israël en een toekomstige Palestijnse staat en heeft compromissen gevonden voor onderwerpen waarover eerdere onderhandelingen zijn gestruikeld. De Israëlische premier Sharon heeft het document echter al verworpen.

Qurei kan, volgens Palestijnse adviseurs, beter de ondertekening afwachten omdat die de internationale druk op Israël zou opvoeren wat voordelig is voor de Palestijnen, aldus Haaretz.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief