Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Consumentenvertrouwen stijgt tot hoogste punt dit jaar

25 nov 03

Het consumentenvertrouwen is in november gestegen naar het hoogste niveau tot nu toe dit jaar. Volgens veel Nederlanders is een betere tijd aangebroken voor het doen van grote aankopen. De consumenten hebben vooral meer vertrouwen in de economische situatie en verwachten steeds minder dat de prijzen de komende tijd verder zullen stijgen.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt. Ondanks de positieve tendens is het consumentenvertrouwen nog steeds laag, aldus het CBS. De koopbereidheid en het oordeel over het economisch klimaat ligt nu ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden.

Het oordeel van de consument over de economische situatie is in november positiever dan in oktober. Zowel over de afgelopen twaalf maanden als voor het komende jaar is de verwachting verbeterd. Over de komende maanden zijn Nederlanders volgens het CBS sinds lange tijd (maart 2002) minder pessimistisch geworden.

De koopbereidheid is in november ongeveer gelijk geweest aan die van oktober. De consumenten zijn iets negatiever over de financiële situatie van hun eigen huishouden. Desondanks is er meer bereidheid tot het doen van grote aankopen. Voor de tweede maand op rij vinden meer mensen het een gunstige tijd voor het kopen van artikelen als meubels, wasmachines en tv's.

Bovendien rekenen steeds minder consumenten erop dat de prijzen in het komend jaar sterker of evenveel zullen stijgen als in de afgelopen twaalf maanden. Het CBS wijst erop dat het conjunctuuronderzoek in de eerste twee weken van november is gehouden. In deze periode was de prijzenoorlog tussen supermarkten al losgebarsten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief