Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Europese Commissie mogelijk naar rechter

25 nov 03

De Europese Commissie denkt dat een procedurefout is gemaakt bij de stemming die er vannacht toe leidde dat Frankrijk en Duitsland niet worden beboet voor hun te hoge begrotingstekort. Europees commissaris Solbes noemde de uitkomst teleurstellend. De commissie stapt mogelijk naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

De stemming betekent een politieke nederlaag voor minister Zalm. Die had gepleit voor forse boetes voor de twee landen. Zalm kreeg alleen steun van Finland, Spanje en Oostenrijk. België, Portugal en Ierland trokken vannacht de toegezegde steun in. Volgens Zalm deden ze dat onder druk van hun premiers, die vreesden voor hun relatie met Duitsland en Frankrijk. Doordat deze drie afvielen, kon het voorstel geen boetes op te leggen net niet worden geblokkeerd.

De EU-ministers hebben nu afgesproken dat Duitsland het tekort in 2004 met 0,6 procent van het nationaal inkomen of de totale economie moet terugbrengen. Voor 2005 is afgesproken dat het tekort met 0,5 procent daalt.

Frankrijk moet het tekort volgend jaar met 0,8 procent laten dalen en in 2005 met 0,6 procent. Dat is wat beide landen eerder zelf al hadden voorgesteld. Wel is de Duitse wens om daar nog onderuit te kunnen als de economie tegen blijft zitten niet opgenomen in een verklaring.

Volgens Zalm is de mogelijkheid om forse boetes op te leggen aan landen die stelselmatig te grote tekorten hebben, nu definitief van tafel. "Dit betekent dat je je buiten de procedures en de regels kunt stellen. Dit is teleurstellend voor Europa en voor het stabiliteitspact." Bij de stemming is wel de mogelijkheid opengehouden om de twee grote lidstaten in de toekomst tot de orde te roepen.

Zalm zal met premier Balkenende bekijken of hij de kwestie op de komende Europese top, in december in Brussel, opnieuw ter sprake wil brengen. Hij zei in de toekomst "zeker weer zo hard van leer" te zullen trekken als Duitsland en Frankrijk hun tekort niet omlaag brengen.

Volgens de minister heeft Nederland echter "weinig alternatieven". "We kunnen niet uit de EU stappen; het is een handelsblok waar we 65 procent van onze export afzetten. We moeten er maar het beste van maken." Ook wil Zalm de relatie met de Duitse minister Eichel niet onder druk zetten. "Ik heb gisteravond nog een biertje met hem gedronken."

De Europese centrale bankiers hebben unaniem met grote teleurstelling gereageerd op de uitkomst van de Europese ministerraad. Het afwijzen van maatregelen tegen Frankrijk en Duitsland is volgens de ECB-leden een daad tegen de geest van het stabiliteitspact, zo liet DNB-president Wellink weten.

Wellink pleit voor de mogelijkheid voor individuele lidstaten om maatregelen tegen overtreders van het pact bij de rechter af te dwingen. Nu ontbreekt de juridische basis voor deze stappen nog, aldus Wellink.

De twee betrokken landen zijn tevreden met de uitkomst. "Dit is het beste resultaat", aldus de Franse minister Mer. "Het wordt een moeilijke opgave, maar wel realistisch", zei zijn Duitse collega Eichel. Frankrijk en Duitsland schenden in 2004 voor het derde jaar op rij de Europese regels voor de overheidsfinanciën. Ironisch genoeg was het juist Duitsland dat aan het begin van de Europese Monetaire Unie aandrong op een strikte handhaving van het pact.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief