Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuw slot maakt fiets bijna onsteelbaar

25 nov 03

Het Nederlandse bedrijf Multicycle presenteert woensdag een nieuw slot dat niet te kraken is zonder dat de bijbehorende fiets onbruikbaar wordt. De Fietsersbond is zeer enthousiast over de praktisch onsteelbare fiets. "Dit kan het begin zijn van een forse afname van het aantal fietsendiefstallen'', aldus de bond.

De rijwielen van de fietsenfabrikant worden voorzien van een zogeheten MC-trapasslot. Bij het vergrendelen van de fiets klikt vanuit de zadelstang een pin in de trapas, waardoor de pedalen niet meer draaien. Een fiets met trapasslot is nog steeds te stelen, maar niet zonder het frame door te zagen.

Een speciale verzekering vergoedt de kosten van een nieuw slot wanneer een Multicyclefiets na een kraakpoging vernield achterblijft. Nadeel van de 'onsteelbare' fiets is dat het rijwiel onbruikbaar is wanneer de eigenaar zijn sleuteltjes kwijtraakt. In dat geval kan de fietsenmaker een nieuw slotsysteem monteren op kosten van de eigenaar.

De Fietsersbond noemt het systeem "beter dan alle bestaande veiligheidssloten", maar adviseert wel het gebruik van een tweede slot om de fiets aan een ander object vast te ketenen. Een fietsendief kan dan niet alsnog de hele fiets of bijvoorbeeld het voorwiel meenemen.

Het trapasslot is voorlopig alleen op fietsen van Multicycle aanwezig en niet bij bestaande fietsen in te bouwen. Omdat er een gehard stalen pin door het frame en de trapas gaat, moet de fiets een speciaal frame hebben. Jammer, vindt de Fietsersbond. "Wij hopen dat andere fabrikanten dit systeem overnemen en dat er een onkraakbaar slot komt dat op bestaande fietsen te monteren is."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief