Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS arresteren familie Izzat Ibrahim al-Duri

26 nov 03

Amerikaanse militairen hebben de vrouw en dochter van de voortvluchtige Izzat Ibrahim al-Duri gearresteerd. Dat zei een militaire woordvoerder woensdag. Al-Duri was de officiële tweede man van het verdreven regime van president Saddam Hoessein. Hij is volgens de Amerikanen het brein achter een hele reeks aanslagen tegen de coalitietroepen.

Het tweetal werd in bijzijn van de arts van Al-Duri dinsdag opgepakt in Samarra, een stad ten noorden van Bagdad. Kolonel Bill MacDonald zei dat de Amerikanen waren getipt over de verblijfplaats. "Er zijn geen aanwijzingen dat Izzat Ibrahim al-Duri in de omgeving was'', aldus de woordvoerder. De Amerikanen hebben 10 miljoen dollar op het hoofd van Al-Duri gezet.

Izzat Ibrahim al-Duri is de voormalige vice-voorzitter van de Revolutionaire Commando Raad, het belangrijkste bestuursorgaan onder het oude regime. De 61-jarige Al-Duri is de enige topleider naast Saddam Hoessein die nog steeds op vrije voeten is. Hij zou volgens sommige bronnen meer dan een vrouw hebben.

(Bron: ANP/AFP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief