Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet stuurt commando's naar Irak

26 nov 03

Het kabinet overweegt commando's naar Irak te sturen om daar de veiligheid van de Nederlandse militairen te vergroten. Het zou om zeventig of tachtig commando's gaan die vooral verkenningen moeten uitvoeren. De commandant van de 1100 Nederlanders in het zuiden van Irak, voornamelijk mariniers, heeft om de extra steun gevraagd. De nieuwe commando's vertrekken mogelijk nog deze week.

De verwachting is dat er vrijdag in de ministerraad een beslissing over wordt genomen. In de ministerraad komt vrijdag ook de verlenging van de Nederlandse missie aan de orde. Het kabinet is van plan die termijn met een half jaar te verlengen. Het bataljon mariniers moet half januari worden afgelost door eenheden van de landmacht.

Het kabinet stelde de beslissing afgelopen vrijdag uit omdat het eerst nog meer informatie wilde over de veiligheidssituatie in de door Nederland gecontroleerde provincie al-Muthanna. Niet ver daarvandaan kwamen eerder deze maand negentien Italianen om het leven bij een aanslag.

Binnen het kabinet ontstonden twijfels over de veiligheid van de troepen. Mede vanwege deze zorg wil minister Kamp van Defensie nu commando's sturen. Premier Balkenende liet vorige week al wel weten dat er binnen het kabinet een "positieve grondhouding" bestaat over de verlenging.

Gisteren heeft Kamp met de chef-defensiestaf en andere hoge militairen voor collega's een briefing gegeven over de veiligheid van de Nederlandse troepen. Kamp informeerde zijn collega-ministers De Graaf, Brinkhorst, Veerman, Dekker en Verdonk.

Bronnen rond het kabinet noemen de informatieverstrekking over de veiligheidssituatie in al-Muthanna "indrukwekkend en van hoog niveau". Of er gebruik is gemaakt van geheime Nederlandse, Britse of Amerikaanse informatie, is niet duidelijk.

VVD-Tweede-Kamerlid Wilders is nog niet helemaal tevreden met het sturen van commando's. "Het is een stap in de goede richting, maar het allerbelangrijkste blijft voor ons de luchtverkenning van de lange grens met Saoedi-Arabië. Als de Amerikanen en Britten ons niet voldoende informatie leveren, moeten we die verkenning zelf doen met Orion-patrouillevliegtuigen."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief