Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wethouder Rotterdam wil af van hoge minaretten

26 nov 03

Wethouder M. Pastors van Rotterdam vindt dat er in de stad de komende vijf jaar geen minaretten meer moeten bijkomen. Na de commotie over de vijftig meter hoge torens van de Marokkaanse Essalam-moskee, heeft Pastors (Leefbaar Rotterdam) nu zijn bedenkingen over de 44 meter hoge minaret voor de Turkse Koçatepe-moskee.

De portefeuillehouder ruimtelijke ordening wil met het moskeebestuur over het ontwerp spreken. Het besluit over de bouw is al in 2000 genomen, maar Pastors vindt dat het huidige college zijn standpunt duidelijk naar voren moet brengen. "Het huidige moskeebeleid dateert uit 1992. We zijn toe aan herziening", vindt Pastors. "Als mensen met eigen geld moskeeën willen bouwen, is dat goed. Maar als er uitzonderingsprocedures voor hoge minaretten nodig zijn, zullen we dat niet toestaan. Voorlopig is het de komende vijf jaar wel weer mooi geweest."

De wethouder vindt het belangrijk dat de islamitische gemeenschap eerst beter integreert. Hij wil niet dat er "een wedstrijd ontstaat wie de hoogste minaret kan bouwen" of dat "Rotterdam bekendstaat als de moskeeënhoofdstad van Europa".

Formeel heeft het stadsbestuur geen middelen om de komst van de minaret van de Turkse moskee in de Afrikaanderwijk (Zuid) te beletten. Pastors denkt dat informeel overleg met het moskeebestuur wel nut kan hebben. De wethouder reageert daarmee op vragen van de fractie van Leefbaar Rotterdam. Raadslid B. Madlener van die partij zei dat hij de minaret op een raket vindt lijken.

Pastors vroeg eerder vergeefs om aanpassing van het ontwerp van de Essalam-moskee, die vlakbij het stadion van Feyenoord komt. De wethouder vindt het wel positief dat de Turkse gemeenschap relatief goed in Rotterdam is geïntegreerd en dat de Turken zelf de Koçatepe-moskee betalen. "Maar een minaret van 44 meter is wel een erg dominant verschijnsel in een wijk die het toch al moeilijk heeft."

CDA-fractievoorzitter L. Geluk vindt het goed dat de gemeente met een moskeebestuur over het uiterlijk van een minaret discussieert. De overheid moet zich in zijn ogen niet bemoeien met wat binnen een gebedshuis gebeurt. Volgens Geluk is er in Rotterdam ook geen "woud aan minaretten". "Ik word een beetje moe van die stopdiscussies. Minarettenstop, allochtonenstop. Het college moet aan het werk om de integratie te bevorderen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief