Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer breekt overleg Hoogervorst af

26 nov 03

De Tweede Kamer heeft het debat over de bezuinigingen op de volksgezondheid gestaakt omdat minister Hoogervorst niet duidelijk kan maken wat de inkomensgevolgen zijn voor de chronisch zieken en gehandicapten.

Uit een brief van staatssecretaris Ross blijkt dat door de belastingmaatregelen die deze groepen moesten compenseren, sommigen er juist nog meer op achteruitgaan. In de brief zijn bovendien nog niet alle bezuinigingsmaatregelen meegenomen.

Het CDA-Kamerlid Buijs werd door fractieleider Verhagen teruggefloten. Buijs liet gisteren tijdens de begrotingsbehandeling weten dat de koopkracht van chronisch zieken niet aangetast mag worden door de bezuinigingen op de volksgezondheid. Volgens Verhagen kan het CDA deze toezegging echter niet waarmaken.

Minister Hoogervorst houdt, tegen de wil van een Kamermeerderheid, vast aan zijn plannen om te bezuinigen op de fysiotherapievergoeding voor chronisch zieken. Dat betekent dat deze patiënten de eerste negen fysiotherapiebehandelingen zelf moeten betalen.

Tijdens de bespreking van zijn begroting in de Tweede Kamer bleek dat de minister ook de meeste van zijn andere bezuinigingsplannen wil doorzetten, zoals het schrappen uit het ziekenfonds van de pil voor vrouwen vanaf 21 jaar, zittend ziekenvervoer en de eerste behandeling voor reageerbuisbevruchting (IVF).

Wel wil de minister de vergoedingsregeling voor psychotherapie versoepelen. Mensen met langer durende psychische aandoeningen zoals borderline of ernstige depressies kunnen, als het aan hem ligt, binnenkort vijftig behandelingen bij het ziekenfonds declareren, in plaats van dertig zoals Hoogervorst eerder van plan was.

Daar staat tegenover dat de eigen bijdrage voor therapeutische behandelingen omhoog gaat van 10,40 euro naar 15 euro per keer. Ook kunnen mensen met minder ernstige klachten geen dertig maar vijfentwintig behandelingen declareren. Volgens Hoogervorst is aangetoond dat dat aantal voldoende is om mensen weer op de rails te krijgen.

Nu krijgen ziekenfondspatiënten met psychische klachten nog negentig therapeutische behandelingen vergoed. De minister wilde dit aantal terugbrengen naar dertig, maar is nu van plan een onderscheid te maken tussen mensen met ernstige en minder ernstige problemen. Het voorstel moet volgend jaar 74 miljoen euro opleveren, en in jaren daarna 79 miljoen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief