Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk wil ama-campus openhouden

27 nov 03

De campus voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) in Vught blijft nog zeker een jaar open. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken wil het experiment voortzetten, ondanks de hardnekkige problemen op de campus. Verdonk schrijft dit in een vertrouwelijke notitie aan het kabinet.

Ze wil de ama-campus in Vught openhouden, omdat ze meer ervaring wil opdoen met deze vorm van asielzoekersopvang voordat er een definitieve evaluatie wordt gemaakt.

Daarnaast wil Verdonk het 'afschrikeffect' van het kamp, dat nu een jaar bestaat, behouden. Verhalen over het strenge regime zou potentiële asielzoekers flink hebben afgeschrikt. Kwamen er in 2000 nog 6705 ama's naar Nederland, dit jaar zijn het er nog maar 1019.

De minderjarige asielzoekers zijn al meermalen in opstand gekomen tegen het stenge regime gestoeld naar het tuchtregime in opvoedkampen. Na een gang naar de rechter werd het beleid versoepeld.

De ama-campus in Deelen gaat vandaag dicht, omdat de gemeente Ede, waar Deelen onder valt, het huurcontract niet wilde verlengen. Voor de campus in Vught, waar momenteel 150 jonge asielzoekers verblijven, is de laatste weken personeel geworven. Of zij aan het werk kunnen, is nog onzeker. Gemeente Vught heeft het huurcontract nog niet verlengd.

Overigens is er naast de Nederlandse ama-kampen ook een campus in Angola, die door Nederland wordt gefinancieerd. Uit het Afrikaanse land komt een groot deel van de ama's.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief