Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoogste babysterfte in Nederland

27 nov 03

Van alle Europese landen kent Nederland de hoogste sterfte van baby's rond de geboorte. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van Peristat, dat in opdracht van de Europese Unie is verricht. In Nederland sterven 7,4 op de duizend baby's nog voor de geboorte.

Alle vijftien EU-landen deden mee aan het onderzoek. Ze leverden cijfers over onder meer het aantal meerlingenzwangerschappen, de gezondheid van vrouwen en het aantal moeders dat overlijdt rondom de bevalling. Na analyse bleek dat ons land op meerdere punten slecht scoort.

In geen enkel ander land is het sterftecijfer van ongeboren baby's zo hoog als in Nederland. Duitsland en België kennen bijvoorbeeld een foetaal sterftecijfer van respectievelijk 3,5 en 4,5 op duizend baby's, de helft minder dus dan in Nederland. Ook in de eerste maand na de geboorte overlijden relatief veel zuigelingen in Nederland: bijna vier per duizend. Het Europese gemiddelde ligt op ongeveer drie.

Professor Jan Nijhuis van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht noemt de ontwikkeling "zeer verontrustend". "Het is bovendien frustrerend, want we denken dat we met z'n allen heel goed werk doen: de verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en kinderartsen. Dat is dus eigenlijk niet zo", zegt Nijhuis in Trouw.

De oorzaken van het hoge Nederlandse sterftecijfer zijn moeilijk te bepalen, omdat zwangerschapsgegevens slecht worden geregistreerd. Wel is het zo dat vrouwen in Nederland op steeds hogere leeftijd moeder worden, waardoor het risico op een miskraam groter is. Ook is er weinig geld voor goed wetenschappelijk onderzoek.

Noodzakelijke informatie wordt soms te laat ontdekt, omdat vrouwen niet standaard allerlei tests aangeboden krijgen. Het kabinet heeft onlangs besloten dat alleen zwangere vrouwen van boven de 36 jaar, die meer kans hebben op een baby met het syndroom van Down en een open ruggetje, die testen standaard krijgen aangeboden.

Een Kamermeerderheid van D66, VVD en de PvdA wil dat álle zwangere vrouwen een aanbod krijgen om hun ongeboren kind te laten testen op aandoeningen. De volledige resultaten van het onderzoek verschijnen vandaag in het tijdschrift European Journal of Obstetrics and Gynaecology and Reproductive Biology.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief