Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Donner: allochtonen eventueel anders straffen

28 nov 03

Minister Donner van Justitie is er in principe niet op tegen om allochtonen anders te straffen dan autochtone Nederlanders. Dat heeft hij gezegd in een interview met het blad van Amnesty International, dat volgende week uitkomt. Hij benadrukt dat allochtonen niet strenger moeten worden gestraft, maar "anders".

Donner reageerde hiermee op uitlatingen van oud-korpschef Wiarda van de politie Haaglanden. Die pleitte er afgelopen zomer voor om allochtonen bij wetsovertredingen strenger te straffen dan autochtonen. Den Haag zag daar niets in.

De CDA-minister wil ook niet zo ver gaan als Wiarda. Hij spreekt niet van zwaardere straffen voor allochtonen, maar van "andere straffen". "Alleen als er een aanpak is die bij Nederlanders wel werkt maar bij een ander niet, dan vind ik zonder meer vanuit het algemeen belang, doe dan wat wél helpt", zo zei de bewindsman van het CDA.

In het interview met Amnesty International haalde Donner de jeugdcriminaliteit als voorbeeld aan. "Daar is gekozen voor een benadering dat je betrokkenen voor een ernstig gesprek op het politiebureau roept. En dat je daarna moet constateren dat dit misschien bij Nederlandse jongetjes werkt, maar dat het bij sommige andere groepen averechts werkt. Die kunnen hun vriendjes niet onder ogen komen dat ze iets gedaan hebben waar ze niet eens een behoorlijke straf voor krijgen." Zij zouden, zo vindt Donner, dan beter een taakstraf kunnen krijgen.

Volgens de minister van Justitie is het in dat geval mogelijk te kijken "wat bij hen eenzelfde gevoelswaarde heeft als bij ons. Als je het anders zou doen, dan zou dat juist discriminerend zijn, is de gedachte. Dan behandel je wat ongelijk is gelijk."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief