Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer wil regels stabiliteitspact in EU-grondwet

28 nov 03

Een Kamermeerderheid wil dat er in de Europese grondwet effectievere procedures worden opgenomen voor de naleving van het stabiliteitspact over de euro. Het VVD-Kamerlid De Grave heeft daarvoor een motie ingediend die wordt gesteund door CDA, D66, PvdA, LPF en SGP.

De Kamer hield donderdag een spoeddebat over de schending van het stabiliteitspact door de Europese ministers van financiën. Die besloten dinsdag in meerderheid om Frankrijk en Duitsland niet te dwingen hun begrotingstekorten terug te brengen, hoewel die al drie jaar hoger zijn dan volgens het pact is toegestaan. Op de lange termijn kan dat gevolgen hebben voor de stabiliteit van de euro.

Premier Balkenende en minister Zalm van Financiën konden tijdens het debat niet zeggen of en hoe ze de motie zullen uitvoeren. Dat komt vrijdag in de ministerraad aan de orde. Een mogelijkheid is dat Nederland voorstelt de Europese Commissie in de EU-grondwet meer bevoegdheden te geven om overtreders van het pact aan te pakken.

De bewindslieden kregen in de Kamer lof toegezwaaid voor hun pogingen om het stabiliteitspact overeind te houden. Alleen PvdA-Kamerlid Crone vond dat de regering meer had moeten lobbyen bij de andere lidstaten. Volgens D66-Kamerlid Bakker zou dat echter tot mislukken zijn gedoemd. "Balkenende had op zijn kop kunnen gaan staan, dan had het nog niet geholpen."

Een meerderheid in de Kamer wil ook dat de regering de Europese Commissie aanspoort om het besluit van de EU-ministers aan te vechten bij het Europese Hof van Justitie. De Commissie heeft laten weten die stap al te overwegen.

Oostenrijk en Duitsland riepen de commissie vandaag echter op om naar aanpassingen van de euro-spelregels te kijken, in plaats van het pact voor het hof te verdedigen. Oostenrijk was tot nog toe met Nederland een van de vier lidstaten die vonden dat Duitsland en Frankrijk sancties opgelegd moesten krijgen voor de schending van het pact.

Balkenende en Zalm gaven in het Kamerdebat aan dat ze er vooralsnog niets voelen het Stabiliteitspact te versoepelen. Van pleidooien om de euro vaarwel te zeggen en de gulden weer in omloop te brengen willen ze al helemaal niets weten. Van de Nederlandse export gaat 65 procent naar het eurogebied, rekende Zalm voor. "Nederland kan niet zonder Europa."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief