Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Informele Midden-Oostentop in Londen

28 nov 03

Israëlische en Palestijnse topfunctionarissen zijn onverwacht in Londen aangekomen voor overleg over de hervatting van het vredesproces. De ontmoeting had geheim moeten blijven, maar lekte uit in de Israëlische krant Ha'aretz.

De Israëlische delegatie bestaat uit Ephraim Sneh en Isaac Herzog van de Arbeidspartij en parlementariër Omri Sharon namens de Likudpartij. De zoon van de Israëlische premier treedt niet op namens zijn vader, benadrukte Sneh voorafgaand aan het overleg.

Van Palestijnse zijde zijn de parlementariër Ziyad Abu Zayad en de nationale veiligheidsdviseur Jibril Rajoub, een naaste medewerker van de Palestijnse leider Arafat. Bij de gesprekken zijn naar verluidt ook vooraanstaande Britse en Europese politici aanwezig.

Op de agenda staan volgens de Israëlische krant twee kwesties: de rol van de internationale gemeenschap in het Midden-Oosten en de militaire dreigingen in de regio. Ook morgen ontmoeten de beide delegaties elkaar.

Los van de ontmoeting in Londen heeft de Israëlische premier Sharon gezegd dat de bouw van de omstreden veiligheidsmuur langs en op Palestijns grondgebied versneld doorgaat, ondanks Amerikaanse bezwaren. Washington besloot eerder deze week als strafmaatregel 300 miljoen dollar aan kredietgaranties voor Israël in te houden.

Tijdens een persconferentie zei Sharon tevens dat het duidelijk is dat Israël land zal afstaan. "Wij zullen uiteindelijk niet overal zijn waar wij nu zijn", aldus de premier. Hij liet in het midden wat hij precies met die laatste opmerking bedoelde.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief